Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља Светог Јована Лествичника у Нишу

Недеља Светог Јована Лествичника у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

„Недеља Светог Јована Лествичника. Зашто њега усред поста Црква ставља као најсветију икону да би сви гледали у њега? Јован Лествичник. Ко је он? Човек који је доживео и написао Рајску лествицу. Доживео узлажење човека из пакла до Неба у Рај. Он доживео лествицу од земље до Неба, лествицу која се протеже од дна пакла човекова до врха Раја.

Доживео и написао. Врло образован, врло учен. Водио је душу своју путевима Христовим, водио је сву од пакла до Раја, водио сву од ђавола до Бога, водио је сву од греха до безгрешности. И све то нам богомудро описао шта доживљава човек борећи се са сваким ђаволом иза греха.“ Преподобни Јустин Ћелијски

Четврту недељу поста или недељу Светог Јована Лествичника, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Нишу, у Катакомби посвећеној Светом Архангелу Михаилу.

Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони из Епархије у Егзилу, као и свештеник Лазар Секулић из Тимочке Епархије, који је нови клирик Епархије у Егзилу.

Јеромонах Јован настојатељ Нишке Катакомбе, припремио је славски колач и жито у част Светог Јована Лествичника, чије име носи.

У својој беседи Владика Артемије је честитао имендан оцу Јовану: „Али данас имамо још један разлог за радост браћо и сестре, данас је имендан нашем овде оцу Јовану који је настојатељ ове мале Катакомбе, јер он носи име управо Светог Јована Лествичника. Помолимо се Богу браћо и сестре, да и њему и нама, Свети Јован Лествичник спусти са неба ту своју Лествицу, како би смо и ми уз њу идући достигли небеске висине и ушли у Царство Христово. А оцу Јовану желим још много година да дочекује у здрављу и сваком духовном напретку овај свој велики празник, и да му Свети Јован Лествичник буде истински вођа и путовођа у овоме животу, да се на њега угледа да по његовом примеру и он живи, и онда даће Бог и да будемо заједно у Царству Небескоме, и да тамо са свим светима и ми славимо Оца и Сина и Светога Духа, кроза све векове и сву вечност. Амин.“

Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.