Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Божић у Љуљацима

Божић у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

„Слава Теби Господе! Опет смо дочекали светле дане Христовог рођења. Веселимо се сада и радујмо се. Да би увећала наше радовање, света Црква је у ове дане одредила пост као извесну врсту ограничења. Завршавајући пост и приближавајући се празнику, ми осећамо као да излазимо на слободу.

При свему томе, она никако неће да се ми само предајемо наслађивању чула и телесним задовољствима. Из старине су ови дани названи светима. Стога би требало да и наше весеље буде свето. А да се неко не би, веселећи се, заборавио, она нам је ставила у уста кратку песму у славу рођеног Христа, којом отрежњава тело и узвишује дух, указујући му на мисли достојне празника: Христос се рађа, славите, и остало.

Славите Христа, и славите га тако да се славословљем услади душа и срце, те загуши привлачност сваког небогоугодног дела и посла, које обећава некакву утеху.“ Свети Теофан Затворник

На празник Рождества Господа нашега Исуса Христа, Његово Преосвештенсво Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима, уз саслуживање свештеномонаха, свештеника и свештенођакона Епархије у Егзилу.

И ове године се верни народ окупио у великом броју, да дочека светли дан Рођења Господа Исуса Христа, најрадоснији Хришћански празник.

Божићну посланицу Владике Артемија прочитао је архимандрит Варнава:

„Божић је, уствари, оно што је Господ сам за себе рекао да је – ПОЧЕТАК. Почетак свега доброга, напреднога и спасоноснога у човеку и за човека, у човечанству и за човечанство. Господ Христос је својим рођењем на земљи започео најграндиозније дело, најсудбоноснију револуцију која је икада изведена у историји рода људскога, револуцију и бунт човека против свакога греха најпре у себи па онда и око себе, против свакога зла, против свакога ђавола. А свесна борба против те троглаве аждаје и јесте борба за спасење човека.“

Након Свете Литургије сви присутни су се телесно укрепили на Божићној трпези љубави.

Инфо служба