Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља митара и фарисеја у Врњачкој Бањи

Недеља митара и фарисеја у Врњачкој Бањи

Print Friendly, PDF & Email

„Јуче нас је Јеванђеље учило упорној молитви, а сада нас учи смирењу или осећању лишености права на услишање. Не присвајај себи право да мораш бити услишен, него приступај молитви као онај који није достојан никакве пажње, и који себи даје смелост да отвори уста и да узнесе молитву ка Богу једино због бескрајног снисхођења Господњег према нама беднима. Нека ти не долази на мисао: „Ја сам то и то урадио. Према томе, дај ми то и то“.

Било шта да урадиш, себе сматрај дужником, јер си био дужан да учиниш [добро]. Да ниси учинио, подвргао би се казни, а пошто си учинио, нема за шта да очекујеш награду, будући да ниси учинио ништа нарочито. Фарисеј је, међутим, пребројао своја права на услишање, да би из цркве изашао празан. Рђаво код њега није било то што је радио као што је рекао: тако је он и требало да ради. Рђаво је што је он то износио као нешто особито. На тако нешто, међутим, није требало ни помишљати. Избави нас, Господе, од овог фарисејског греха!

Иако речима ретко ко говори као он, у срдачном осећању ретко ко му није сличан. Јер, због чега се људи рђаво моле? Због тога што себе сматрају исправним пред Богом.“ Свети Теофан Затворник

У недељу митара и фарисеја, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Врњачкој Бањи, у Катакомби посвећеној Светом Апостолу Томи.

Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије.

У својој беседи Владика се осврнуо на значај поста и нагласио:

„Јер само ако је човек духовно јак, ако је душом својом прожет, ако је Богом прожео душу своју и уселио Духа Светога у себе, неће му бити тешко ни онај телесни пост. Ако човек не припрема себе, ако остаје у својим гресима, мислима, речима, делима, онда казује: „Па ко може да издржи седам недеља поста“? И онда многи, многи у нашем народу на жалост, посте прву недељу ето да би се причестили и последњу недељу. Али то није пост Хришћански, то није пост који Црква проповеда, то није пост који је Господ оставио људима.“

Након Свете Литургије сви присутни су се телесно укрепили на трпези љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.