Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Сабор Светог Архангела Гаврила у Лозници

Сабор Светог Архангела Гаврила у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Свети Архангел Гаврил је анђео. Хришћани верују да је он благовесник ваплоћења Сина Божијега. Хришћани такође верују да је он је један од седам великих анђела који предстоје престолу Божијем.

По Јеванђељу он је јавио Захарији о рођењу Претече, и сам је о себи рекао: „Ја сам Гаврил што стојим пред Богом“ (Лк 1, 19). Његово име, Гаврил, означава муж – Бог. Свети Оци говорећи о Благовести тумаче, да је послат архангел с таквим именом, да означи ко и какав ће бити Онај који ће се родити од Пресвете Богородице.

Биће, дакле, Муж – Бог, крепак, силан Бог. Неки тврде да је Гаврил јавио и Јоакиму и Ани о рођењу Дјеве Марије, и да је он поучавао Мојсија у пустињи, како да напише књигу Постања. Свети Оци мисле да Гаврил припада првом и највишем чину небесних сила, тј. чину серафимском, пошто серафими стоје најближе Богу. Он је, дакле, један од седам најближих Богу серафима.

На празник Сабор Светог Архангела Гаврила, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Лозници, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Епископ је извршио чин сечења славског колача и благосиљања кољива, које су у част свога имендана припремиле мати Сара настојатељица манастира у Лозници и монахиња Гаврила.

Владика Артемије је рукоположио овом приликом Далибора Јовића из Врања у чин ђакона.

У својој празничној беседи Владика је нагласио:

А данас посебно јер смо се сабрали овде поводом имендана настојатељице ове свете обитељи мати Саре и поводом имендана сестре наше монахиње Гавриле, које данас прослављају своје небеске заштитнике као своје друге анђеле чуваре. Сваки човек, свака крштена душа има свога анђела чувара а монаси, они добијају на монашењу још једнога помоћника, заштитника, то је оног светитеља чије име они носе. Данас је дакле, овде једна велика општа радост, велико дивно славље како само у православљу може да постоји.

Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави, коју је припремила мати Сара са својим сестринством.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.