Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Васкрс у Љуљацима

Васкрс у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Ходите, узмите светлост од незалазне Светлости и прославите Христа Васкрслог из мртвих 

Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών

Васкрс је највећи хришћански празник, дан који Црква слави као централни догађај Христове победе над смрћу. Васкрсење Господа Исуса Христа је темељ Хришћанства: „А ако Христос није устао, онда је празна проповед наша, празна је и вера наша“ (1 Кор 15, 14), тј. сва вера и проповед Христових ученика, а касније и сваког хришћанина, ниче из тог најважнијег Христовог дела. На истини да је Христос Васкрсао заснива се и нада хришћана у сопствено васкрсење: „јер као што у Адаму сви умиру, тако ћe и у Христу сви оживети“ (1 Кор 15, 22). 


У манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима, тачно у поноћ почела је Васкршња јутарња служба уз појање стихова:

Ходите, узмите светлост од незалазне Светлости и прославите Христа Васкрслог из мртвих – Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών.

Затим су верници са упаљеним свећама, на челу са Епископом Артемијем, и свештеномонасима и свештенођаконима, и свим монаштвом кренули у Литију око љуљачке Цркве, певајући стихире:

Воскресение Твоје, Христе Спасе, ангели појут на небесјех, и нас на земљи сподоби чистим сердцем Тебје славити.

Око два часа после поноћи, почела је Васкршња Литургија, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, уз саслуживање свештеномонаха, свештеника и свештенођакона Епархије.

Архимандрит Варнава прочитао је Васкршњу посланицу Епископа Артемија:

Стога, без обзира на све спољашње околности и невоље кроз које пролазимо и којима смо изложени са било које стране, Христов човек је увек духовно слободан, радостан, бесмртан. У Христу сваки хришћанин живи, креће се и постоји, знајући да се Богу већма треба покоравати него људима. Не плашимо се њих који устају нас, који нам прете, који нас гоне, јер „блажени су прогнани правде ради“. У томе је тајна хришћанства, у томе и извор наше пасхалне радости. Останимо дакле, драга децо, са Васкрслим Господом, останимо у тој непомућеној радости, останимо око наших светиња, око гробова наших славних и светих предака. То је наш крстоваскрсни пут који једино  води и уводи у живот вечни.

Епископ Артемије је извршио чин благосиљања јаја и сира.

Јаје је симбол обнављања, оживљавања. Обојено у црвено оно симболизује наше препорађање крвљу Господа Исуса Христа. Овај обичај настао када је Света Марија Магдалина отпутовала у Рим и изашла пред ћесара Тиберија, и предајући му црвено обојено јаје, и поздравила га речима: „Христос Воскресе!“

У исто време оптужила ћесару Пилата за његову неправедну осуду Господа Исуса Христа. Њену тужбу ћесар је примио, и Пилата преместио из Јерусалима у Галију, где је овај неправедни судија у немилости царској и у тешкој болести скончао.

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ – ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!