Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 20. по Духовдану у Вазнесењском манастиру

Недеља 20. по Духовдану у Вазнесењском манастиру

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 20. по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Вазнесења Господњег код Чачка, уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Иринеја (Ристића) и јерођакона Паладија (Матића). Литургији је присуствовало око 150 верника. Мањи број верника се на Светој Литургији причестио пречистим и пресветим Телом и Крвљу Господа Исуса Христа.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је, тумачећи Јеванђеље о васкрсењу сина наинске удовице, поучио своју паству:

„Господ је дошао, браћо и сестре, у овај свет да људе ослободи од троглаве аждаје, која је до тада род људски држала у својим канџама а то је грех, ђаво и смрт. Смрт је та коју називају свејадица, која све прождире, која све једе. Она је човека за човеком, генерацију за генерацијом, племе за племеном гутала и сводила у мрачне гробове у земљу из које смо и настали. И за људе тада земља је била једна велика гробница ниодакле светла, само мрак, тама, црви у гробу и безнађе оних који су још у животу били. Али долази животодавац, долази Спаситељ, долази Господ који је дошао да људима дарује – шта? Богатство? – Не! Лепоту? – Не! Науку неку?  – Не! Него да им дарује живот вечни. То каже данашње свето Јеванђеље – да им дарује живот вечни. А шта је живот вечни? То је Господ објаснио исто у данашњем Јеванђељу, а то је да познају тебе истинитога Бога и онога кога си послао Исуса Христа. Живот вечни је браћо и сестре у познању, у познању истинитога Бога, другим речима у вери истинитога Бога. Без вере није могуће угодити Богу. Само онај који верује, који врши заповести Божије он и наслеђује живот вечни. Живот вечни подразумева се блажени живот вечни. Али има и други живот вечни, то је онај који је припремљен ђаволу и анђелима његовим и онима који ђавола слушају, који његову вољу врше, грехе чине, за грехе се не кају“.

У својој беседи Владика је говорио и о Светим оцима VII Васељенског Сабора, чији је спомен Света Црква празновала прошле недеље, као о звездама на небу које нас упућују правом животу и правој вери, као нашим учитељима  који су животом својим и својим речима, својом науком, сведочили истиниту веру Божију и проповедали и бранили православље од разних јереси да би сачували праву науку Христову, да би сачували лик Христов неупрљан, неокрњен, неунакажен, јер „свака јерес, руши веру праву, она унаказује лик Господа Христа“ – нагласио је Владика.

После Свете Литургије Владика је пао пререзао колач и освештао жито које је принело богомољачко братство из Пожеге у част Светих Отаца VII Васељенског Сабора. Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су заједнички припремили сестре манастира и овогодишњи домаћини из пожешког братства.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.