Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свечана прослава Св. Максима Исповедника у манастиру Свете Тројице у Кули

Свечана прослава Св. Максима Исповедника у манастиру Свете Тројице у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Великог борца за чистоту свете Вере Православне, светог Максима Исповедника, Света Црква прославља 21. јануара/3. фебруара. По овом дивном угоднику Божијем је своје монашко име добио Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г. Максим. Прослављајући свог небеског заштитника, Владика Максим је јуче, на дан спомена Светог Максима Исповедника, служио Свету Архијерејску Литургију у свом манастиру у Кули уз саслужење архимандрита Наума (Мирковића), настојатеља манастира Св. Јустина Ћелијског у Барајеву,  јеромонаха Симеона (Весића), настојатеља манастира Св. Краља Милутина у Бадовинцима, и јерођакона Пајсија (Марковића).

Овом свештеном литургијском сабрању у манастиру Свете Тројице у Кули, присуствовало је монаштво  епархије и око стотину верника.

Након Свете Литургије архимандрит Наум је слављенику, Владици Максиму, пререзао славски колач а затим се и пригодном беседом обратио сабрању верних.

У својој беседи отац Наум је говорио о богоугодном животу и страдању Св. Максима за Свету Веру Православну, о испуњавању заповести Божијих као предуслову за богоугодну борбу за чистоту вере и о потреби благодарења Богу за сваког православног епископа  – борца за веру.

На крају своје беседе отац Наум је честитао имендан Владици Максиму пожелевши му, молитвама Св. Максима, здравља, снаге и мудрости да правилно управља речју Истине Божије. Владика Максим је затим захвалио оцу Науму, писутном монаштву и верном народу на честиткама и учешћу у слављу и свима честитао празник Светог Максима Исповедника. Уследила је трпеза љубави за све присутне, чиме је и завршена ова предивна светковина у манастиру Свете Тројице у Кули.

Уредништво