Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећања / Подсећање: Срушена Црква Св. Илије у Вучитрну и осморо деце тешко рањено у експлозији бомбе код Обилића

Подсећање: Срушена Црква Св. Илије у Вучитрну и осморо деце тешко рањено у експлозији бомбе код Обилића

Print Friendly, PDF & Email

ГЛАСНИК КиМ број 20

Грачаница, 18. август 2000.

СРУШЕНА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СВ. ИЛИЈЕ У ВУЧИТРНУ

Епархија рашко-призренска данас је примила вест о рушењу српске православне цркве Св. Пророка Илије у Вучитрну. Реч је о цркви саграђеној 1834 у источном делу града Вучитрна на месту где је претходно постојала једна старија православна српска црква из средњег века. Цркву је осликао фрескама 1871 године Блажа Дамјановић из Дебра. У јуну месецу 1999 црква је опљачкана од стране локалних Албанаца заједно са оближњим парохијским домом.
Цркву су до сада обезбеђивали војници из контингента Уједињених арапских емирата у чијој је зони одговорности 30. јануара уништена црква Св. Николе у оближњем вучитрнском селу Бањска.

Епархија рашко-призренска и СНВ КиМ најоштрије осуђују овај најновији варварски акт албанских екстремиста и захтевају од КФОР-а да предузме истрагу и приведе правди починиоце.

Бранислав Нушић, говорећи о значају ове цркве још наводи: „Школа је српска у малој али лепој згради, у црквеној авлији. Ова школска зграда је нова, подигнута је 1872. године. У школи раде два учитеља и једна учитељка, а посећује је до 120 ђака.“

ОСМОРО ДЕЦЕ ТЕШКО РАЊЕНО У ЕКСПЛОЗИЈИ БОМБЕ КОД ОБИЛИЋА

Осморо деце тешко је рањено у петак увече у селу Црквене Водице код Обилића у експлозији бомбе, бачене из једног аутомобила – јавили су радио-аматери са подручја централног Косова. Рањени су Ђорђе Ђорђевић, Видосава Ђорђевић, Владимир Војиновић, Бојан Јовић, Тијана Јововић, Данијела Стевић, Тамара Марковић и Оливера Николић. Они су узраста од пет до 15 година – наводи исти извор.

Позивајући се на српске изворе у Обилићу, радио-аматери наводе да су сва деца задобила тешке повреде и да су одмах пребачена у болницу у Косову Пољу. Експлозивна направа бачена је из аутомобила типа „опел вектра“, без регистарских таблица на само 20 метара од контролног пункта КФОР-а – наводе извори. Према радио-аматерима, аутомобил са нападачима успео је да побегне у правцу суседног села Лесковчић. Од силине детонације оштећена су два возила УНМИК-ове полиције, један џип КФОР-а и три аутомобила чији су власници Албанци – наводи исти извор.

Кфор је у петак увече потврдио бомбашки напад у селу Црквене Водице код Обилића, наводећи да је у том нападу рањено ДЕВЕТОРО деце старости до 15 година. Извори у британском сектору Кфора рекли су агенцији Бета да су из једног аутомобила око 19.50 часова бацене две експлозивне направе на једно кошаркашко игралиште у Црквеним Водицама и наводе да је том приликом лакше рањено деветоро деце.

Из Британског КФОР-а саопштено је да у близини места несреће није био КФОР-ов пункт већ се налазила патрола УНМИК-ове полиције.

ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ И ДЕЛЕГАЦИЈА СНВ КиМ ПОСЕТИЛА ЦРКВЕНУ ВОДИЦУ И ВУЧИТРН

Данас су Владика Артемије, протојереј Зоран Грујић и о. Сава Јањић посетили Црквену Водицу и Вучитрн како би се детаљније упознали са чињеницама поводом најновијих терористичких напада. У Црквеној Водици је делегација обишла локацију где се напад догодио и посетила породицу једног од рањене деце. Владика Артемије је такође оставио за свако рањено дете новчане прилоге које су верници сакупили.

Представници Епархије и СНВ су се могли уверити да КФОР назалост УОПШТЕ НИЈЕ ПРИСУТАН у селу Црквена Водица. Наиме, норвешки војници само с времена на време прођу кроз село, најчешће на бициклима, док на контролном пункту није затечен ниједан војник и кроз село без икакве контроле стално пролазе албанска возила. Управо док је владика Артемије обилазио место напада путем, само пет метара изнад игралишта, прошла је колона албанских возила са заставом. Из возила су се чула добацивања и провокације. Сељани који су се окупили да би поразговарали са владиком и представницима СНВ потврдили су да је то свакодневна појава и да је од норвешког КФОР-а више пута тражено да барем обезбеди игралиште где се играју деца будући да нема ниједног другог места где се могу играти у селу. Нажалост КФОР им то није обезбедио нити је поставио војнике на пункту где се улази у село из правца Обилића.

Оне вечери кад је напад извршен, албанско возило са наоружаним лицима је несметано прошло кроз „празни“ пункт на уласку у село и возило је дошло до игралишта. По сведочанству девојчице И.М. један од Албанаца је почео да галами кроз прозор и псује на децу која су у том тренутку била на игралишту. Тада је извиривши скоро до појаса са прозора аутомобила бацио гранате. По сведочанству већине сељана одјекнуле су три експлозије. У том тренутку НИЈЕ БИЛО у близини ни снага КФОР-а ни полиције УНМИК-а као што се чуло у првим непотврђеним извештајима јер је игралиште било у потпуности НЕЗАШТИЋЕНО као што и данас приликом посете владика Артемије и представници Већа нису видели НИЈЕДНОГ члана КФОР-а приликом уласка у село нити око игралишта иако је у КФОР-овом прес саопштењу речено да је појачана контрола КФОР-а у подручју. Око владике се окупило неколико деце која су се ту играла управо у тренутку док је пролазила бучна албанска колона. Готово да смо могли да осетимо читаву атмосферу која је владала у време напада.

Сељани су потврдили да је најмање петнаесторо деце задобило ране од гелера, од чега 9 њих озбиљније повреде како је јуче саопштено у саопштењу СНВ КиМ. Једној девојчици је гелер прошао тик поред кичме.

Нападачи су као као што је саопштено у јучерашњем саопштењу побегли несметано наставивши да возе кроз село и изишавши у правцу албанског села Аде. На самом изласку из села задесила су се једна кола међународне полиције која су уместо да зауставе нападаче појурила у супротном смеру према Обилићу да виде шта се догодило. Наравно тада је дошло до спонтаног окупљања сељана и родбине који су гневно реаговали против представника полиције који су се изгледа у селу сасвим случајно задесили.

Према процени СНВ КиМ велику одговорност за овај несрећни случај који се на сву срећу није трагично завршио директно сносе снаге НОРВЕШКОГ КФОР-а будући да нису обезбеђивали село као што то чине припадници КФОР-а у другим деловима Косова. Штавише ни после овог напада КФОР није поставио контролни пункт што је не само несхватљиво већ представља директан изазов терористима да поново покушају сличан напад и протерају Србе из овог изолованог села недалеко од Обилића. СНВ КиМ ће припремити детаљан извештај о овом случају на основу прикупљених чињеница и хитно ће тражити јасан одговор од КФОР-а – да ли је њихова дужност да штите народ или да несметано пуштају албанске терористе да убијају децу и руше цркве. Притужбе против НОРВЕШКОГ КФОР-а чују се и од преосталих Срба у Обилићу и у Косову Пољу где неактивност међународних миротвораца директно омогућава процес етничког чишћења. Неки од сељана из Црквене Водице рекли су владици да би радије волели арапске снаге КФОР-а него Норвежане који, по њиховим речима, „неће да их заштите“.

ЗА РУШЕЊЕ ЦРКВЕ У ВУЧИТРНУ НЕПОСРЕДНО ОДГОВОРАН КФОР ИЗ АРАПСКИХ ЕМИРАТА

Представници Епархије рашко-призренске и СНВ КиМ једногласно сматрају да за прекјучерашње рушење српске православне цркве у Вучитрну непосредну одговорност сносе снаге КФОР-а из Уједињених Арапских Емирата. Из добро обавештених извора Епархија рашко-призренска је сазнала да је цркву „обезбеђивало“ ни мање ни више него 20 арапских војника који су и поред тога допустили албанским терористима да изврше напад на цркву. Још приликом претходног рушења цркве Св. Николе у Бањској у зони одговорности контингента из УАЕ Епархија је из поверљивих извора сазнала да је напад координисан са арапским војницима који су се повукли у пресудном моменту и пустили терористе да разруше цркву.

И поред чињенице да је КФОР преузео одговорност заштите православних цркава у Покрајини командант КФОР-а генерал Ортуњо и командант француске Мултинационалне бригаде Север нису нашли за потребно да о овом терористичком нападу обавесте владику Артемија већ су допустили да Владика тек случајно сазна за овај напад из једног личног разговора.

Овакво понашање не само да није професионално и одговорно већ је и крајње непристојно и штетно за односе српске заједнице и Цркве са КФОР-ом у целини. Ово нажалост није и једини случај. Црква која са ножем под грлом у овим најтежим тренуцима налази снаге да сарађује са онима који до сада нису ухватили ниједног починиоца ових варварских дела присиљена је да о рушењу својих храмова сазнаје из штампе.

Имајући све ово у виду Српска Православна Црква – Епархија рашко-призренска за ово најновије недело такође сматра одговорним снаге КФОР-а које нису извршиле поверену дужност. У Вучитрну није остао ниједан Србин кога треба да чувају, остала је једна црква која је сада порушена. Епархија ће зато преко највиших тела УН-а, Европске Уније и влада западних земаља тражити новчану НАДОКНАДУ за све цркве које су порушене након завршетка рата. Добијени новац ће се чувати за обнову порушених цркава када за то дође време. КФОР и УНМИК који до сада нису позитивно решили НИЈЕДАН, баш НИЈЕДАН случај рушења цркава дужни су да барем новчано изврше надокнаду Цркви.

КФОР ИЗ АРАПСКИХ ЕМИРАТА ДОПУШТА РУШЕЊЕ ЦРКАВА А ЗАУЗВРАТ ГРАДИ 50 НОВИХ ЏАМИЈА НА КОСОВУ

Владика Артемије је са својом делегацијом посетио данас и Вучитрн и обишао цркву Св. Илије из 19 века која је претрпела озбиљна оштећења. Нажалост снаге КФОР-а из Уједињених Арапских Емирата НИСУ ДОЗВОЛИЛЕ владици да приђе својој цркви и увери се у степен оштећења. У међувремену је дошло до окупљања Албанаца тако да је делегација хитно морала да напусти Вучитрн.

На путу према Приштини делегација је посетила село Велика Река, недалеко од Вучитрна, где је црква Св. Петра и Павла, подигнута 1998 год. потпуно сравњена са земљом пре пар дана. Очигледно је да је црква професионално минирана, а по информацијама које Епархија има КФОР није обезбеђивао ову цркву и поред више узастопних захтева Епархије да заштити наше светиње на подручју општине Вучитрн. Према још у потпуности непотврђеним информацијама од 7 православних цркава на подручју општине Вучитрн на којој су распоређене снаге Уједињених Арапских Емирата само је неоштећена и читава остала црква у селу Гојбуља где Срби још једино и живе. Уз пут се могло видети да су готово све српске и ромске куће биле не само запаљене већ и великим делом потпуно порушене.

Према данашњем извештају агенције Ројтерс (20. августа 2000.) сазнаје се да је влада УАЕ из Дубаија изразила жељу да сагради 50 џамија на Косову. Наиме, Шеик Мухамед Бин Расид Ал-Мактум је спремио пројекат изградње нових џамија који ће се извршити уз помоћ локалних снага КФОР-а из УАЕ које броје 1200 војника. Нажалост у 21. веку у хришћанској Европи сведоци смо како се на подручју где су распоређени војници из далеке Арабије немилосрдно допушта рушење хришћанских православних храмова, а заузврат се гради 50 нових џамија и то све под протекторатом Мисије УН и КФОР-а.

Уредништво Гласника КиМ
и Информативна служба СНВ КиМ