Почетна / АРХИВА / Епископ Артемије богослужио у Кули и рукоположио новог ђакона Цркве Божје

Епископ Артемије богослужио у Кули и рукоположио новог ђакона Цркве Божје

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 8. по Духовдану, 9/22. јула, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Кули. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, архимандрит Варнава (Димитријевић), јеромонах Никодим (Малешевић), јереј Славен (Стевановић), јерођакон Паладије (Матић), јерођакон Пајсије (Марковић) и ђакон Синиша (Ђурин). Литургији је присуствовало око 150 верника. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

У току Литургије Владика Артемије је у чин ђакона рукоположио брата Синишу Ђурина из Новог Сада.

Након Литургије Владика Артемије је својом архипастирском беседом објаснио поруку јеванђелске приче о нахрањењу пет хиљада са пет хлебова и две рибе:

“Као што Господ рече апостолима: „Не треба да иду дајте им ви нека једу“, то је упућено и данас свима када неки сиромах, просјак дође пред кућу и затражи нешто, да га не презремо, да га не одбијемо, него да му дамо оно што имамо и да утолимо његову глад. То значи, браћо и сестре, да свака реч Јеванђеља није речена само оним савременицима Христовим који су Га тада слушали, него је и речена за све људе, за све оне који су кренули за Господом Христом, који за Њим иду и који се труде да Њему служе својим животом и делима. Ето, то је поука нашег светог Јеванђеља.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.