Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Храмовна слава и Сабор младости и родитељства у Мушветама

Храмовна слава и Сабор младости и родитељства у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

Икона Пресвете Богородице Тројеручице је најпоштованија Богородичина икона у српском народу. Светој икони Тројеручици посвећен је мушки манастир епархије у егзилу у Мушветама на Златибору. На дан храмовне славе, 12/25. јула, у овом манастиру се традиционално одржава Сабор младости и родитељства. Са благословом Епископа Артемија сабор организује Свесрпска народна организација „СРБИ НА ОКУП“. Овогодишњи Сабор младости и родитељства, пети по реду, започео је Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум и још 12 свештенослужитеља Епархије. Овом свештеном сабрању присуствовало је око 300 верника из свих крајева наше земље. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у славу и част Пресвете Богородице принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Иван Дејовић из Ужица, Никола Стајовић из Подгорице и Јован Миљковић из Беча. За следећу годину пријавили су се: Горан Јовановић из Јагодине, Ненад Крстић из Чајетине и Милунка Брковић из Ужица.

Присутном народу архипастирском беседом обратио се Владика Максим. У својој беседи Владика Максим је најпре говорио о значају и чудесима Иконе Пресвете Богородице Тројеручице за српски народ а затим нагласио:

“Овим чудесним збитијем преко свих ових светих угодника Божијих, преко светог Саве Освећеног, светог Јована Дамаскина и преко нашег светог Саве, нама Србима, Пресвета Богородица је поручила једну дивну поруку: Даровала нам је себе кроз ту икону као нашу заштитницу и заступницу. Тиме нам је себе препоручила да се Њој после Господа обраћамо у молитвама. Да се трудимо у том усрдном молитвеном поштовању Ње и Њеног светог спомена и спомена Њених светих и чудотворних икона. Зато је Пресвета Богородица Тројеручица толико чудесна икона за нас Православне Србе, јер је преко ње нама, сама Мајка Божија, нашем народу српском, православном, послала свој благослов и тиме показала Своје молитвено заступништво преко ових светих угодника Божијих и преко нашег светог Саве српског.“

Након Литургије, од стране братства манастира и овогодишњих домаћина славе, приређена је трпеза љубави за све присутне. Том приликом, настојатељ обитељи, протосинђел Ксенофонт, уручио је панагију Владици Артемију, дар верника при овој катакомби. Заблагодаривши на лепом дару Владика је и сам  обдарио све присутне душекорисним даром архипастирске поуке.

Уследила је традиционална Духовна академија. Уводну реч на академији дао је Владика Максим. Уследили су химна светом Сави и пригодни рецитали и песме малих светосаваца. Владика Наум одржао је предавање на тему „Сачувајмо нашу домаћу цркву – породицу“, а Горан Живковић, председник месног одбора СНО “Срби на окуп“ – Мачва, предавање на тему „Очување породице у савременом свету“. На крају академије подељене су награде мајкама које су родиле троје и више деце.

Мајке са троје деце добиле су на поклон плакету и књигу „Породица – домаћа Црква“ са посветом Владике Артемија. Мајке са четворо деце добиле су плакету, књигу и посребрени ОРДЕН ТРОЈЕРУЧИЦЕ. Мајке са петоро и више деце добиле су плакету, књигу и позлаћени ОРДЕН ТРОЈЕРУЧИЦЕ. Орденом  Тројеручице организатор сабора је симболично одао признање дивним и храбрим српским мајкама које рађају и гаје децу у наше претешко време, по угледу на мајку девет Југовића.

После доделе награда мајкама уследило је заједничко фотографисање Владике Артемија и дечице чиме је и завршено овогодишње саборовање у Мушветама, саборовање које, поред молитве и благодарења Богу, има за циљ духовну и биолошку обнову српског народа кроз указивање младима на светост, лепоту и потребу брака и родитељства.

Инфо служба

 

 

 

 

Списак мајки по броју деце:

МАЈКЕ СА ТРОЈЕ ДЕЦЕ:

  1. Јована Орловић, Панчево
  2. Олга Шаповалова, Сремски Карловци
  3. Ирена Филиповић, Ниш
  4. Јасмина Савићевић, Куршумлија
  5. Радица Вуксановић, Куршумлија
  6. Бојана Филиповић, Дежева
  7. Љиљана Весковић, Пркосаве
  8. Марија Матарић, Беч
  9. Јована Петровић, Беч
  10. Маријана Нинковић,Беч
  11. Бранислава Мићовић, Лазаревац
  12. Милена Веселиновић, Београд
  13. Нада Милетић, Ариље
  14. Душица Дучић, Косјерић
  15. Жана Ђурић, Ариље
  16. Јелена Јованчевић, Нова Пазова
  17. Љиљана Аничић, Бадовинци

МАЈКЕ СА ЧЕТВОРО ДЕЦЕ:

  1. Наташа Булатовић, Ниш
  2. Мара Ковач, Брчко, Република Српска
  3. Драгица Љујић, Ужице
  4. Мирјана Кривокапић, Ужице
  5. Сања Бобић, Лазаревац
  6. Слободанка Калушевић, Лазаревац
  7. Сања Китановић, Франкфурт

МАЈКЕ СА ПЕТОРО И ВИШЕ ДЕЦЕ:

  1. Анка Јовановић, Ниш, петоро деце
  2. Марија Стојанов, Ниш, петоро деце
  3. Тања Антонијевић, Лозањ, петоро деце
  4. Даница Момировић, Беч, петоро деце
  5. Љиљана Миловановић, Франкфурт, петоро деце
  6. Снежана Костић, Падеборн, шесторо деце