Почетна / КАТАКОМБЕ / Манастир Светог Стефана Деспота српског у Крњеву свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог Стефана Деспота српског у Крњеву свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је 19. јула/1. августа, поводом храмовне славе – Светог Стефана Лазаревића Деспота српског, Свету Архијерејску Литургију у истоименом манастиру у Крњеву уз саслужење:  Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г. Г. Николаја, Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Романа (Папића), протосинђела Игњатија (Станића), јереја Ивице Тасића, јереја Игора Матијевића, јереја Добрице Чакаревића, јерођакона Дионисија (Морачанина), јерођакона Методија (Ђурђевића) и ђакона Зорана Крстића. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око две стотине верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих причестили су се пречистим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Стефана Деспота принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Славица Видаковић, Зорица Живановић и Љиљана Иличић, сви из Београда. За наредну годину пријавили су се: Милан Перковић, Миливоје Зарић, Милан Чворовић из Београда и Марко Бирташевић из Смедеревске Паланке.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Наум. У својој беседи владика је говорио о врлинама Светог Стефана Деспота и потреби личног и свенародног покајања како бисмо као народ привукли милост Божју и били јаки у Господу, „тада ће један гонити хиљаду а двојица десет хиљада“, – нагласио је владика.

Празнично славље настављено је трпезом љубави. У току трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране верника при овој катакомби.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Наума налазе се овде.