Почетна / САОПШТЕЊА / Саопштење АС Руске Заграничне Цркве

Саопштење АС Руске Заграничне Цркве

Print Friendly, PDF & Email
rzgcСвети Архијерејски Синод Руске Заграничне Православне Цркве, на челу са митрополитом Иларионом, подигао је свој глас против јеретичких докумената из Шамбезија, који чекају (не дао Бог!) усвајање на Критском сабору.

У свом обраћању клиру и пастви, објављеном на званичном сајту РЗЦ 13. априла 2016. год., архијереји  РЗЦ, поред осталог, истичу:

1. Најпроблематичнији је документ “Однос Православне Цркве са осталим хришћанским светом“. Његова недоследност и конфузност еклисиолошке терминологије је проблем на који су већ указивали многи други епископи. Најпре се каже да је Црква “Једна, Света, Саборна и Апостолска“, а онда се каже да Црква констатује постојање и других “хришћанских цркава и конфесија“ које са Црквом нису у општењу. У свакодневном говору се понекад из разлога конформизма говори о “црквама“, али је недопустиво да се таква иста терминологија користи у једном саборском црквеном документу. Нигде се у тексту не помиње да су они који су ван Цркве тамо због јереси и раскола и да је повратак оних ван Цркве у њу могућ само кроз њихово покајање и одрицање од заблуда.

Најпре се каже о потреби “васпостављања изгубљеног јединства хришћана на основу вере и предања свете Цркве седам Васељенских сабора“, а потом се каже да “Црква по онтолошкој природи не може изгубити јединство“. Тиме следи да писци докумената сматрају да је јединство које Црква седам Сабора има, тек један делић или парче неке веће целине коју поново треба окупити, а не неуништива целина коју чува Христос као њену невесту (Еф. 25-26, 32). Када се на Литургији ми молимо за “сједињење свих“ ми се молимо за унутрашње јединство православних, док можемо носити у срцу жељу да се у то јединство врате они који су од њега отпали, али само кроз њихово кајање и одбацивање јеретичких заблуда.

2. У документу под називом “Мисија Православне Цркве у савременом свету“, проблематична је употреба конструкције “човекова личност“. Свети Оци су увек користили само термин човек, а термин личност су везивали за три Лица Светог Тројства.

3. У погледу процедуре је неприхватљиво да Сабор прима само ограничени број епископа и начело да једна помесна црква има само један глас. Прихватљиво је следити традицију и уважавати епископску једнакост апостолског прејемства тако што ће сви епископи бити на Сабору са једнаким правом гласа.

Интегрални текст саопштења АС Руске Заграничне Цркве клиру и пастви можете прочитати на званичном сајту Руске Заграничне Цркве на адреси: http://www.synod.com/synod/2016/20160413_synodposlaniye.html

Уредништво