Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Празник Васкрсења Христовог у Љуљацима

Празник Васкрсења Христовог у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

vaskrs2016Свесветли празник Христовог Васкрсења је највећи хришћански празник, извор и увор свих празника. То је Празник над празницима јер прослављамо победу над победама, чудо над чудима, највећи догађај у људској историји. Овај Празник се још назива и Пасха, то јест Дан у коме је извршен прелазак од смрти ка животу и од земље к небу. Празник Васкрсења Христовог продужава се целе недеље (7 дана) и служба у храму се обавља посебно, свечаније, него у свим другим празницима и данима.

И ове, 2016. године, празник Васкрсења Христовог свечано је прослављен у свим катакомбама епархије. Централна прослава Васкрса за епархију у егзилу била је у манастиру Св. Јована Крститеља у Љуљацима, где је Васкршње јутрење и Свету Архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, уз саслужење више свештеномонаха епархије.

Васкршње јутрење је почело у поноћ свечаном васкршњом литијом око храма. При томе су сва звона радосно објављивала Васкрсење Христово. На тај начин учесници литије су подражавали жене мироносице, које су ишле у рано јутро ка гробу Спаситељевом. За време крсног хода учесници литије су појали: Воскресеније Твоје, Христе Спасе, Ангели појут на небесјех: и нас на земли сподоби чистим серцем Тебје славити.

У свечаној прослави Васкрса у Љуљацима учешће је узело бројно монаштво епархије и око 150 светосаваца из свих крајева Србије. Велики број верника је на Литургији приступио Светој Чаши.

Васкрсну посланицу, Епископа Артемија, хорепископа Николаја и хорепископа Максима, у току Литургије прочитао је архимандрит Варнава (Димитријевић). После заамвоне молитве Владика је извршио освећење сира и јаја које се традиционално врши на Васкрс.

Празнично славље настављено је у манастирској трпезарији где је, од стране манастирског братства, приређена трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба