Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Васкрсни понедељак у Лозници

Васкрсни понедељак у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

DSC_0029На Васкрсни понедељак Његово Преосвештенство Епископ  рашко-призренски у егзилу  Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Св. Николаја уз саслужење хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, архимандрита Варнаве (Димитријевића), јеромонаха Софронија (Ердељана) и јерођакона Паладија (Матића).

Литургији је присуствовало око 150 верника из Чачка и околине, који су дошли да са својим владикама поделе пасхалну радост.

У својој празничној беседи владика Артемије је поучио своју паству:

„Велики је празник Васкрсење Христово, празник над празницима и славље над слављима, како каже црквена песма. Тај празник не траје један дан као остали празници у години, не траје ни три дана ни седам дана него траје пуних четрдесет дана. Цело то време, од Васкрса до Спасовдана, поздрављамо се са радосним поздравом Христос васкрсе! и одговарамо Ваистину васкрсе! Тиме ми сведочимо нашу веру у истинитост Васкрсења Христовога, тиме сведочимо и то да смо ми православни хришћани, да смо крштени у име Господа Христа и да смо се у Њега обукли као што каже: Који се у Христа крстисте у Христа се обукосте. То показује, браћо и сестре, да смо на путу који је Господ проповедао када је рекао: „Ја сам пут, истина и живот.“ Тај пут, Господ Христос, Његов живот јесте и пут свакога хришћанина.“

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави за све присутне.

Уредништво

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.