Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Васкрсни уторак и храмовна слава у катакомби Св. Николаја Жичког у Драгобраћи

Васкрсни уторак и храмовна слава у катакомби Св. Николаја Жичког у Драгобраћи

Print Friendly, PDF & Email

dragobraca_vaskrs_utorak_2016Катакомба епархије рашко-призренске у егзилу у Драгобраћи код Крагујевца је посвећена великом угоднику Божијем из нашег српског народа, новом Златоусту – Светом Владици Николају Охридском и Жичком. Његов спомен Света Црква врши 20. априла/3. маја. Ове године је он обележен на Васкрсни уторак. И ове, 2016. године, је скромна катакомба Св. Николаја своју храмовну славу свечано прославила Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Игњатије (Станић) и јерођакон Паладије (Матић).

Светој Архијерејској Литургији је присуствовао већи број светосаваца из Смедерева, Горњег Милановца, Крагујевца и околине.

У својој архипастирској беседи Епископ Артемије је рекао:

„Васкрсење Христово је основ и темељ наше вере православне. Да није било Васкрсења Христовога не би било ни наше вере, не би било ниједнога светитеља Божијега, не би било ни данас нас овде сабраних.“

Осврћући се на српског Златоуста владика је подсетио окупљену паству:

„Свети владика Николај је, по речима преподобног Јустина Ћелијског, највећи Србин после Светога Саве. И он је био не само владика него је био и просветитељ и учитељ српскога народа. Његове многобројне књиге, његове песме из Духовне лире и дан данас хране душу српскога народа.“

Након Литургије владика је пререзао славски колач. Домаћини славе ове године, уз старешину катакомбе протојереја Небојшу (Стевића), били су Горан и Љупка Мијаиловић из Горњег Милановца и Снежана Станковић из Крагујевца. Део колача за следећу годину узеле су Наташа Ђурђевић из Крагујевца и Зорица Тршић из Смедерева.

Празнична свечаност је настављена трпезом љубави за све присутне и појањем богомољачких песама Светог владике Николаја од стране монахиња епархије у егзилу и окупљеног верног народа.

Уредништво

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.