Почетна / АРХИВА / Подсећање: Хроника епархије рашко-призренске

Подсећање: Хроника епархије рашко-призренске

Print Friendly, PDF & Email

monmap-300x253ГЛАСНИК КиМ број 58, 20 мај 2001. година

ХРОНИКА ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ

од децембра 2000. до маја 2001.

19. ДЕЦЕМБАР

Своју крсну славу – Св. Николаја, владика Артемије је по други пут прославио у манастиру Грачаница. уместо у својој резиденцији у Призрену.

Свету архијерејску Литургију служили су епископ Артемије и Атанасије, бивши епископ захумско-херцеговачки. Саслуживало је многобројно монаштво и свештенство. Гости су били и бројни представници УНМИК-а и КФОР-а, а предводио их је г. Бернар Кушнер.

После Литургије, славски колач је пререзао владика врањски Пахомије у свечаној сали манастирског конака. Том приликом је честитао владици Артемију крсну славу и обратио се краћом беседом присутнима.

На Св. Николу, 19./6. децембра 2000. год. у манастиру Грачаници епископ Артемије је рукоположио у чин ђакона свршеног богослова Срђана Миленковића из Штрпца. 31. децембра 2000. владика Артемије га је рукоположио, у Грачаници, за свештеника и поставио за пароха ораховачког.

  1. ДЕЦЕМБАР

Поводом издавања сабраних дела Авве Јустина Поповића, 24. децембра 2000, организовано је вече посвећено његовом делу. Ово духовно вече је организовао манастир Ћелије. Велика сала Коларчевог универзитета била је препуна душа жедних Бога живога.

Академију је отворио владика рашко-призренски Артемије, а потом се скупу обратио епископ бивши захумско-херцеговачки Атанасије. Видевши, током свог излагања, Матију Бећковића у публици, он га је позвао на подијум. Тако је и он, који је лично познавао оца Јустина, причао о првом сусрету са Аввом и каснијим њиховим разговорима. Други који је причао о својим сусретима са Аввом Јустином био је г. Бошко Бојовић. Уз ове учеснике, говорили су и књижевник Слободан Костић, Јања Тодоровић, а уз појање хора Богословског факултета под руководством проф. Предрага Миодрага.

  1. ЈАНУАР – БОЖИЋ

Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски г. Артемије служио је за Божић Свету архијерејску Литургију у манастиру Грачаници.

После службе, владици су празник Рождества Христовог честитали присутни верници као и представници међународне заједнице на Косову и Метохији.

На Божић 2000. у манастиру Грачаница епископ Артемије је у чин јерођакона рукоположио сабрата манастира Црне Реке монаха Варнаву Димитријевића.

Другог дана Божића владика Артемије је обишао сестринство манастира Соколице. Сутрадан, на дан Светог првомученика Стефана, после Свете Литургије коју су у манастиру служили јеромонах Василије и јерођакон Варнава, владика је пререзао славски колач и честитао крсну славу монахињи Антонини.

Потом је владика отишао у обилазак братства манастира Сопоћани.

  1. ЈАНУАР

Владика рашко-призренски г. Артемије благословио је невладиној организацији ,,ГЛАС КОСОВА И МЕТОХИЈЕ“ да као своју славу слави Светих четрнаест хиљада мученика Витлејемских, која се слави 11. јануара/29. децембра. Овај дан је изабран и да символизује страдалништво и мучеништво нашег народа, а нарочито оног са косовско-метохијских простора.

Сечење колача прве године слављења било је у цркви Св. Марка у Београду. Колач је пресекао епископ Артемије и том приликом се обратио присутнима. Својим присуством, славље су увеличали митрополит Амфилохије и владике Артемије, Атанасије и Пахомије, игумани и монаси косовско-метохијских манастира са свештенством цркве Светог Марка, као и бројни добротвори и поштоваоци косовско-метохијских светиња.

По благослову владике Артемија, први домаћин славе била је др мед. сци. Добрила Мандић, доцент Медицинског факултета у Београду и потпредседник организације.

  1. ЈАНУАР

На Косову и Метохији боравио је Архиепископ атински и целе Грчке г. Христодулос, поглавар Грчке Православне цркве са више својих Епископа и том приликом обишао припаднике грчког контигента КФОР-а и манастир Грачаницу где му је домаћин био Епископ Артемије.

  1. ЈАНУАР
  2. јануара 2001. године владика Артемије се по први пут сусрео са новим шефом цивилне мисије УНМИК, специјалним изаслаником генералног секретара УН-а, господином Хансом Хекерупом. У четрдесетминутном разговору Владика га је упознао са проблемима српске заједнице на Косову и Метохији после доласка НАТО снага, и изразио наду да ће нови шеф УНМИК-а урадити нешто више и конкретније за опстанак Срба на овим просторима и на плану повратка прогнаних.

  27.ЈАНУАР

Свети Сава је највећи национални празник српског народа. У манастиру Грачаница његова прослава одпочела је архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство владика Артемије уз саслуживање монаштва и свештенства рашко-призренске епархије. На крају литургије Владика је у својој беседи честитао свим присутним верницима празник и поучио све нас да је светосавски пут једини прави пут којим српски народ треба да иде да би се нашао тамо где је Свети Сава и Свети Срби, а то је Царство Небеско. Затим је уследио програм који се састојао од песама и рецитација о Светоме Сави у извођењу ученика основне школе ,,Краљ Милутин“. И на крају Владика је свој присутној деци, које је било велики број, као никад до сад, поделио поклон пакетиће.

Касније је Владика у пратњи свог свештенства и монаштва отишао у поменуту основну школу где је пререзао славски колач, честитао наставницима и ученицима школску славу – Светог Саву, поучио их и у продужетку присуствовао свечаној академији у част и славу Светоме Сави.

У поподневним часовима, у конаку манастира Грачанице, владика Артемије примио је господина Момчила Трајковића, новоименованог председника Југословенског комитета за Косово и Метохију. У разговору господин Трајковић је упознао Владику о структури, начину и циљу рада Југословенског комитета. Епископ Артемије изнео је своје виђење за успешан рад тог комитета, који се суштински разликовао од Трајковићевог. То је уједно био и први званични сусрет Владике и господина Трајковића после иступања Трајковића из СНВ-а пре седам месеци.

  1. ЈАНУАР

Данас је епископ Рашко-призренски посетио седиште своје Епархије, царски град – Призрен. Владика се прво са својим пратиоцима поклонио у Саборној цркви, цркви Св. великомученика Георгија, а затим је отишао у свој двор који, на жалост, данас више личи на касарну, а не на резиденцију једног православног епископа. После послужења и кратког разговора са локалним свештеником Александром Нашпалићем и неколико старица које још увек живе ту, у Призрену, Владика је отишао у манастир Св. Архангела. Ту је исповедио братство, упознао се са ситуацијом у окружењу, ручао и кренуо натраг пут Грачанице. У повратку је посетио и цркву у Штрпцу.

  1. ЈАНУАР

На позив подпредседника владе Републике Србије, господина Небојше Човића Владика Артемије, др Рада Трајковић и Ранђел Нојкић су учествовали на радном састанку у Бујановцу, где су били присутни и остали представници Срба са Косова и Метохије, као и представници КФОР-а. Разговарало се о тренутној безбедносно-политичкој ситуацији на Косову и Метохији, и на југу Србије, и о њиховом превазилажењу.

  1. ФЕБРУАР

Око 16 часова Владика се данас састао са америчким амбасадором Вилијемом Монтгомеријем у хотелу ,,Хајат“, у коме се тренутно налази америчка амбасада. Разговарало се о незаобилазној теми – Косово и Метохија. Истога дана, тачно у 20.45, владика Артемије је био гост у телевизијској емисији Првог програма РТС-а. Ово је био први наступ нашег владике на овој телевизији после демократских промена које су се десиле после 5. октобра 2000. године, први наступ на телевизији која га је нападала свом жестином у време режима Слободана Милосевића, као домаћег издајника, србомрсца и страног плаћеника.

  1. ФЕБРУАР

Као и увек када су у питању Срби, Косово и Метохија и општа добробит Срба и свих на Балкану, владика није жалио ни труда ни времена, те се од 6. до 22. фебруара налазио у поновној посети у САД. Пред сам полазак на пут посетио је манастир Ћелије и узео благослов свог светог Авве – оца Јустина. У Америци се састао и упознао са новом америчком администрацијом председника Џорџа Буша Млађег, и лично разговарао са новим њеним шефом, новим секретаром САД, господином Колином Пауелом, као и другим високим личностима америчке владе. Преосвећени је ту такође учествовао као главни говорник у раду првог Свеправославног скупа у САД, у организацији америчког Сената и испред њега сенатора Џорџа Ђорђа Војновића. На том скупу сва пажња посвећена је актуелној ситуацији на Косову и Метохији.

У то време догодио се терористички напад на аутобус ,,Ниш-Експреса“ код Подујева, где је убијено 13 Срба, путника овог аутобуса, који су пошли да запале свеће својим најмилијим на Задушнице. Владикин боравак у Америци омогућио је да се сва америчка и светска јавност упозна са тим нељудским злочином албанских терориста.

  1. ФЕБРУАРА

Манастир Сопоћани, по благослову владике Артемија, био је домаћин великог антиекуменистичког скупа, где су учешће узели признати духовници Српске православне цркве, монаштво, свештенство и верни народ из свих крајева наше отаџбине.

  1. ФЕБРУАР

Владика Артемије, уз пратњу свог секретара протојереја ставрофора Зорана Грујића и јерођакона Варнаве, посетио је Гњилане и ту осветио новосаграђену основну школу, која се налази у дворишту Саборне Цркве. По освећењу, Владика се обратио присутнима и назначио да је подизање оваквих и сличних објеката од великог значаја за српску заједницу, за њен опстанак и останак на Косову и Метохији. На крају своје беседе Владика се захвалио америчком КФОР-у као донатору и уручио им захвалницу.

  1. ФЕБРУАР

После дуже и тешке болести, представио се у Господу свештеник Драгутин Влашковић, парох у Лешку. Владика Артемије је служио опело уз саслуживање 18 свештеника и 2 ђакона. На његово место поставио је његовог сина, младог свештеника Миломира Влашковића, који је прошле године рукоположен.

  1. МАРТ

Велики пост је, између осталог, и време када се у нашој епархији, по традицији, одржавају братски састанци по намесништвима. Тако је било и ове године. У неколико места наше епархије одржани су ови састанци на којима се разговарало о литургијском животу епархије, о начину превазилажења тешкоћа и о унапређивању и препороду духовног живота нашег народа. Владика је обишао све своје манастире и као духовни отац исповедио монаштво у њима.

  1. МАРТ – НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА

У манастиру Грачаница архијерејску литургију служио је епископ Артемије са својим свештенством и монаштвом.

  1. МАРТ

Његово преосвештенство владика рашко-призренски Артемије, са свештеницима гњиланског намесништва, одржао је братски састанак у Парохијском дому у Гњилану.

  1. МАРТ
  2. марта у конаку манастира Грачанице одржана је годишња седница епархијског Савета. Поред тешкоћа са самим доласком, због лоше безбедносне ситуације, састанку су присуствовали сви чланови, што показује њихову оданост бризи за народ.

Истога дана у Косовској Митровици владику Артемија дочекао је иницијативни одбор за изградњу нове цркве у северном делу Косовске Митровице. После краћег састанка сви су отишли на предложено место за изградњу цркве које је владика благословио, тако што је својом пастирском палицом закрстио тло на коме ће, ако Бог да, бити подигнута нова црква.

13-21. МАРТ – ДРУГА НЕДЕЉА ПОСТА

Од 13. до 21. марта владика Артемије, уз пратњу игумана дечанског Теодосија, игумана сопоћанског Михаила и господина Срђана Јаблановића, узвратио је посету архиепископу прашком г. Христофору, који је крајем октобра 2000. посетио Косово и Метохију. За време боравка у Чешкој Републици владика Артемије се, између осталог, сусрео и са председником Чешке, Вацлавом Хавелом као и са бројним амбасадорима у тој републици.

  1. МАРТ

Поред свих невоља које наш народ преживљава на Косову и Метохији, има и неких радосних момената. Тако је 24. марта Владика осветио новоизграђени конак за сестринство манастира Грачанице, у који су се истог дана сестре уселиле у 12 нових келија. Поред нових келија ту су и две радионице, иконописачка и кројачка.

  1. МАРТ

Као и раније, при свим важним збивањима, тако је и овог 25. марта у конаку манастира Грачанице одржана седница Српског националног већа Косова и Метохије, којом је председавао Његово преосвештенство, епископ рашко-призренски Артемије. На почетку седнице владика је упознао присутне о његовој посети Сједињеним Америчким Државама и Републици Чешкој. У продужетку је настављена расправа по тачкама дневног реда, да би се на крају седнице усвојили закључци у којима се између осталог захтева од председника Коштунице да што хитније окупи све представнике Срба са Косова и Метохије, где би се заузео заједнички став о решавању свих виталних проблема Срба на Косову и Метохији.

  1. и 30. МАРТА
  2. и 30 марта 2001. године владика Артемије и игуман манастира Дечани Теодосије, били су учесници дијалога о заштити духовног, уметничког, културног и верског наслеђа на Косову и Метохији који је у Пизи организовала висока образовна школа НОРМАЛЕ. На овом скупу усвојен је меморандум од десет тачака који даје наду на очување наших светиња, као и на обнову порушених.
  1. АПРИЛ

У пету недељу Великог поста у манастиру Грачаници његово преосвештенство епископ Артемије у чин ђакона рукопололожио је Синишу Миленковића, из Штрпца, а по благослову владике Артемија у чин свештеника рукоположио га је на Велику суботу епископ бивши захумско-херцеговачки Атанасије.

  1. АПРИЛ

Његово преосвештенство епископ Артемије посетио је призренску богословију ,,Свети Кирило и Методије“, која се тренутно налази у хиландарском метоху у Нишу. После дужег разговора са професорима о актуелном стању и о раду школе у новој средини, истакнута је жеља за скорији повратак у свој Призрен. Потом је владика окупљеним ученицима, у цркви Светог Саве при богословији, одржао предавање на тему ,,Косово и Метохија“. После предавања, ученици су постављали разна питања, а затим су се сви скупа, владика, професори и ученици сликали, јер су ретки моменти када су сви овако заједно.

  1. АПРИЛ

У Саборној цркви у Београду у 12 часова епископ Артемије, уз саслуживање старешине Саборног храма, оца Петра, протосинђела Симеона и двојице ђакона Саборног храма, служио је четрдесетодневни парастос великом добротвору рашко-призренске епархије и целе православне Цркве. Он је трагично изгубио свој живот у саобраћајној несрећи на путу Солун-Скопље. По завршетку парастоса Владика се обратио родбини, блиским пријатељима и сарадницима Владимира, речима утехе и наде.

  1. АПРИЛ – БЛАГОВЕСТИ

На празник Благовести манастир Ћелије је место окупљања великог броја верника и поштовалаца Светог Авве Јустина. Као никада до сада, по дивном, сунчаном, од Бога подареном дану, верни народ је испунио порту ћелијске обитељи, поклонио се гробу Аввином и присуствовао архијерејској Литургији коју су служили Њихова преосвештенства владика шабачко-ваљевски Лаврентије и владика рашко-призренски Артемије уз саслуживање великог броја монаштва и свештенства из многобројних наших епархија. Због великог броја причесника причешћивало се из три путира. На крају литургије владика Артемије честитао је празник игуманији Гликерији са сестрама и свим присутним верницима и одржао беседу о смислу и важности данашњег празника. Свети Авва Јустин својим учењем и молитвеним заступништвом стиче љубав и поштовање српског народа у чијим срцима гори неугасиво кандило вере пред иконом овог Светог Оца.

  1. АПРИЛ – ВАСКРС

Васкршњи празници на Косову и Метохији и ове, као и прошлих година, нису имали сву пуноћу радости. Разлог томе је и даље страдање српског народа на овим просторима. Многи храмови остали су без Васкршњег богослужења, једни, јер у њима нема ко да служи и да се моли, а многи други зато што су порушени. У већини наших манастира и храмова Васкршње богослужење почело је тачно у поноћ. Васкршње јутро освануло је под снегом. Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Артемије, са својим свештенством и монаштвом, служио је Васкршњу литургију у манастиру Грачаница, уз присуство великог броја верника из истоименог села. У гостима нашој епархији за овај велики празник био је бивши епископ захумско-херцеговачки Атанасије са својим ђаконом Максимом, и они су служили Литургију у Гњилану. Током Светле седмице владика Артемије обишао је своје манастире и својој духовној деци честитао Васкршње празнике. Али, како је Господ победио својим Васкрсењем смрт, са таквом надом и српски народ на Косову и Метохији очекује да ће после овог времена страдања и прогонства дочекати светлост слободе и мира.

  1. АПРИЛ

У пратњи синђела Мирона и јеро-ђакона Варнаве, владика Артемије посетио је седиште своје Епархије, царски град – Призрен. Пред Саборном црквом Св. великомученика Георгија дочекан је од стране протојереја Илије Шмигића и десетак старица које су остале да живе у свом родном граду – Призрену. Свеукупан број Срба који су остали да ту живе је 77. Из епископије се отишло у манастир Св. Архангела, а одатле у касарну немачког контингента КФОР-а, где се Владика састао и разговарао немачким министром одбране г. Шарпингом и верским лидерима Косова и Метохије, католичким бискупом г. Марком Сопијем, и старешином муслиманске заједнице, Реџепом Бојом.

  1. АПРИЛ – НЕДЕЉА МИРОНОСНИЦА

У бризи за своје монаштво, владика Артемије посетио је манастир Гориоч код Истока и у њему провео четири дана, разговарајући и поучавајући сестре. На бденију уочи празника Мироносица, владика је замонашио искушеницу овог манастира Биљану Шибалић и дао јој монашко име Марта.

Ово је било прво монашење после дужег низа година у овом манастиру, иначе јединој преосталој оази српства и православља у целој старој области Хвосна. Сестру Марту је на монашење привела њена старица, монахиња Исидора, а монашењу су присуствовали монаси и монахиње из манастира  Дечана, Пећке Патријаршије, Светих Архангела, Светог Луке из Жупе Никшићке и Манасије, као и гости из Београда, Косовске Митровице и официри шпанског контигента КФОР-а

Ваља напоменути да је игуман дечански Теодосије син сестре Марте, чиме је настављена једна лепа традиција у нашој епархији, да се очеви и мајке наших монаха, вођени примером своје деце, често одлучују на овај скорбни и уски, али богоугодан и спасавајући пут. Монаси из Дечана већ неколико година брину о потребама сестринства ове обитељи и сада редовно обављају сва богослужења у овој духовној оази.

ОД 1. ДО 3. МАЈА

У организацији Руске Православне Цркве од 1. до 3. маја одржан је неформални Међународни мировни сусрет поглавара војних свештеничких служби и војног свешенства КФОР-а. Рад конференције отпочео је Светом архијерејском Литургијом коју су у Саборној цркви у Београду служили Његова Светост патријарх српски г. Павле уз учешће чланова делегација и већег броја свештеника и ђакона. После Свете Литургије Његова Светост патријарх г. Павле примио је учеснике Конференције у својој резиденцији и пожелео им добродошлицу и успешан рад. У 17, часова у Дому Војске Југославије почео је рад скупа пленарним заседањем где су сви чланови узели учешће и на коме је владика Артемије одржао опширно предавање о стању на Косову и Метохији, посебно о уништавању наших светиња.

Другог дана рада делегација је посетила Косово и Метохију где је у команди КФОР-а у Приштини владика Артемије изразио велико незадовољство због отказивања посете неколицини порушених цркава, што је раније у програму било планирано. Потом се отишло у манастир Грачаницу где је владика Артемије приредио ручак за све учеснике скупа и као домаћин пожелео им добродошлицу и упознао их са историјатом манастира Грачаница. За време ручка епископ Сава Красногорски поклонио је владици Артемију, у име Руске православне цркве, предивну Панагију, символ епископства.

Трећи дан рада отпочео је округлим столом у Дому Војске Југославије. На крају заседања овог округлог стола владика Артемије је од стране руског патријарха Алексија II одликован орденом Светог Сергија Радоњешког другог реда за архипастирски рад у СПЦ. Одликовање му је у име Руске православне цркве уручио епископ Сава Красногорски. Учеснике Конференције примио је затим и председник Југославије г. Војислав Коштуница. Конференција је завршена свечаном вечером у Дому Војске Југославије, на којој је владика Артемије уручио учесницима Конференције скромне поклон-књиге ЧУВАРИ СВЕТИЊЕ и РАСПЕТО КОСОВО. Поводом овог скупа владика Артемије је изразио наду да ће овај скуп, ако ништа друго, скренути пажњу међународне заједнице на озбиљност проблема – рушење цркава и манастира као и да ће се наћи начина и средстава да се порушено обнови.

  1. МАЈ

На Бденију уочи празника Св. великомученика Георгија, у недавно обновљеном манастиру Никољачи, епископ Артемије замонашио је у чин мале схиме расофорну монахињу Стефанију, давши јој ново монашко име Јустина и искушеницу Александру, такође у чин мале схиме, давши јој име Евпраксија. Монашењу је присуствовао велики број верника, углавном младих, из свих крајева наше земље. У својој беседи, по завршетку монашења, која је многе расплакало, владика Артемије је рекао да смо ми присутни сведоци троструког Васкрсења. Прво оздрављење раслабљеног којем догађају је посвећена ова трећа недеља по Васкрсу, друго Васкрсење – Васкрсење ове свете обитељи у којој се не памти када је неко живео од монаха и када је било последње монашење; и треће Васкрсење – Васкрсење ових двеју новозамонашених монахиња које су умрле за овај свет, а васкрсле за живот вечни.

Након две године паузе, због трагичних догађаја на Косову и Метохији, настављено је са неговањем лепе традиције саборних венчања. Овог пута тај чин је обављен уочи празника Св. Великомученика Георгија у манастиру Ђурђеви Ступови, а венчано је 46 парова.

Венчање су обавили настојатељ манастира Црна Река протосинђел Николај, настојатељ манастира Ђурђеви Ступови синђел Петар као и сви новопазарски свештеници.

  1. МАЈ – ЂУРЂЕВДАН

По благослову његовог преосвештенства епископа Артемија, прошле године отпочела је обнова манастира Ђурђеви Ступови, који је после велике сеобе, дакле већ преко три стотине година, био у рушевинама. На празник Св. великомученика Георгија (коме је манастир посветио ктитор, Свети Симеон Немања у захвалност на избављење из заробљеништва), ове године одржан је велики црквено-народни сабор. Прослава је почела Светом архијерејском Литургијом, коју је служио епископ Артемије са шест свештеника и четири ђакона, међу којима су били игумани три манастира, Сопоћана, Дечана и Црне Реке. По завршеној литургији владика је одржао беседу у којој је истакао да је обнова овог манастира од великог значаја за народ Новог Пазара и околине и за његов опстанак на својим вековним просторима, и ако Бог да следеће године славу дочекамо са манастирским братством усељеним у нове конаке. У пратњи професора призренске богословије, архимандрита Јована (Радосављевића) и професора Драгана Ђедовића, владика је обишао новоподигнуте објекте, упознао се са динамиком радова и изразио задовољство са оним што се до сада подигло.

У духовном програму, где су учешће узели песници, гуслари и глумци са Косова и Метохије и Рашке, присутни верници су се надахнули благом народног и уметничког стваралаштва.

Старешина ове обитељи, синђел Петар Улемек и свештеник Радослав Јанковић уложили су изузетне напоре да улепшају тај величанствени дан.

  1. МАЈ

У Лепосавићу одслужена Света архијерејска Литургија коју је служио Епископ Артемије са свештенством и монаштвом на темељима храма Светог Василија Острошког и Тврдошког који је почео са изградњом прошле године. После службе одржана је и духовна академија у поменутом месту.