Почетна / КАТАКОМБЕ / Преподобни Наум Охридски свечано прослављен у Барајеву

Преподобни Наум Охридски свечано прослављен у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Преподобног оца нашег Наума Охридског Чудотворца и равноапостолног просветитеља словенских народа Света Православна Црква прославља 20. јуна /3. јула. Овај дивни угодник Божји је небески заштитник Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума. Спомен Преподобног Наума Охридског свечано је прослављен у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај. Владици Николају су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум, протојереј Жељко Марић, протосинђел Игњатије (Станић), јереј Игор Матијевић, јереј Ивица Тасић, јереј Бранко Јованчевић, јерођакон Пајсије (Марковић), јерођакон Симеон (Васић) и ђакон Зоран Крстић. Литургији је присуствовало око 150 верника. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемијe, обавио је чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Преподобног Наума Охридског принео Владика Наум.

После честитки упућених слављенику од стране Владике Артемија уследила је архипастирска беседа Владике Максима:

„Велики и духовни дарови сведоче о великом и предубоком смирењу светих угодника Божијих, а смирење сведочи колико су они били велики пред Богом. И управо то обиље и ти чудесни и необични дарови Божији којима је био украшен свети Наум сведоче нам колико је он био велики пред Богом. И зато је његово име и његов спомен остао славан и велики у Цркви Божијој до дана данашњег и остаће до краја света и века и у вечности.

Ми знамо из Дела апостолских, из искуства Цркве, да је апостолска мисија, апостолско дело управо било скопчано са мноштво искушења и невоља. Тим путем ишао је и Свети Наум Охридски и том путу придодао је тај тежак пут монашког подвижништва и живота. Поред тога он је био врло учен и образован, али то образовање он је сјединио са том светом простотом, по речима једног савременог старца. Људи, пре свега, имају тај дар разума, изнад разума је памет, изнат памети је мудрост, изнад мудрости је премудрост а изнад премудрости света простота. И управо је то врхунац те узвишене духовне мудрости – света простота. То је успео да сједини преподобни Наум.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Максима налазе се овде.