Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / У Кули свечано прослављен празник Свете Петке

У Кули свечано прослављен празник Свете Петке

Print Friendly, PDF & Email

Празник Преподобне матере наше Параскеве – Свете Петке, свечано је прослављен у манастиру Свете Тројице у Кули. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа липљанског и ужичког Г.Г. Ксенофонта, протосинђела Иринеја (Ристића), јеромонаха Никодима (Малешевића), јереја Синише Ђурина, јереја Славена Стевановића, јерођакона Пајсија (Марковића) и јерођакона Онуфрија (Ђурђева). Литургији је присуствовало око 150 верника. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

По завршетку Свете Литургије Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања кољива које је у част Свете Петке принео њен свечар Владика Максим.

Присутном народу се архипастирском беседом обратио владика Ксенофонт. У својој беседи владика је протумачио празнично Јеванђеље и укратко изложио чудесно житије Свете Параскеве која се, презревши славу људску и пролазна светска блага, предала на службу Богу у монашком чину и показала савршен пример „мудре девојке“ роду људском:

„Ето примјера нама, ето поуке нама који тражимо, како каже Апостол, „славу од људи, а не тражимо славу од Бога Великога, од Бога Живога“ јер, заиста, веома нам је угодно да примамо славу и похвалу од људи, а на Бога не мислимо. Како ће Бог да нас похвали и шта ће Бог да нам каже када станемо пред страшно лице Његово? А света мати наша, преподобна мати наша Параскева – Петка, без рува и крува, без крова над главом, без двије одеће служила Господу читавог живота свог“, нагласио је владика.

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју је заједно са својим братством и парохијанима припремио домаћин славе и настојатељ ове благодатне катакомбе Владика Максим.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Ксенофонта налазе се овде.