Почетна / АРХИВА / Силазак Светога Духа на Апостоле – Педесетница у Кули

Силазак Светога Духа на Апостоле – Педесетница у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Pedesetnica2016-75Једини манастир епархије рашко-призренске у егзилу у српској Војводини посвећен је Пресветој и Живоначалној Тројици. На Духовдан, 6/19. јуна, манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију у манастиру, поводом овог великог хришћанског празника и храмовне славе, служио је Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима и свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовало монаштво епархије и већи број верника из разних крајева Србије. Многи од њих су се на Литургији причестили пречистим Тајнама Христовим.

У наставку Литургије одслужено је вечерње свете Педесетнице на коме су верници уз клечање плели венчиће од траве. Након вечерње владика Артемије је обавио чин резања славског колача и благосиљања кољива, које су принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Синиша и Светлана Ђурин из Новога Сада, Бранислав Суботин из Сенте и Ивана Марковић из Сомбора. За следећу годину, за домаћина славе, пријавио се Александар Андријашевић из Бачког Петровца.

У свом кратком обраћању пастви владика Артемије је рекао:

„Браћо и сестре, нека је срећна и Богом благословена данашња слава овога нашега манастира и да Господ благослови да се ово умножава и расте и материјално и духовно. Ево, ове године Бог је благословио да имамо Литургију у овој новој капели иако још недовршеној. Даће Бог да буде довршена, да буде место где ћемо се сви овде скупљати и Богу молити овде, Свете Тајне обављати.“

Празничном беседом се верном народу обратио владика Максим:

„На данашњи дан догодио се тај чудесни догађај, догађај којим је Богочовек Христос завршио Свој земаљски домострој спасења. Свако дело, поготову божанско дело има свој логични смисао, има свој логични почетак, средину и крај. Тако и тај богочовечански домострој спасења који је Христос богочовек уредио овде на земљи, спасења рода људског почео је Његовим светим овоплаћењем, примањем људске природе, а завршава се управо Светом Педесетницом. У моменту Његовог славног Вазнесења, Он је обећао Својим светим ученицима и апостолима да ће им послати другог утешитеља, Духа Светога, који ће их упутити у сваку божанску тајну, умудрити и укрепити. Заиста, на данашњи дан Христос Богочовек је испунио Своје свето обећање, то узвишено обећање, и излио у виду огњених језика Свог Пресветог Духа на Своје свете ученике и апостоле. Оног истог Духа Светога који је треће лице Свете Тројице. И у томе јесте величина овог празника, јер нам овај празник открива тајну, најдубљу тајну наше вере хришћанске, у потпуности нам разоткрива тајну Свете Тројице. Сам Дух Свети, треће лице Свете Тројице, кроз Богочовека Христа, дат је роду људском да нас сабира у Цркви Христовој, да нас сабира у вери Христовој, да у Цркви Христовој, у којој је Он са Богочовеком Христом и Оцем Небеским на тајанствен начин савршава спасење рода људског, пребива до краја света и века и у сву вечност“.

Након Литургије приређена је трпеза љубави за све присутне. У току трпезе љубави мали светосваци из катакомбе извели су пригодни програм. Уследило је заједничко фотографисање епископа и верног народа.

Уредништво

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.