Почетна / АРХИВА / Подсећање: Епископ Артемије: Ово су избори за победу Србије на Косову и за победу Срба на Косову

Подсећање: Епископ Артемије: Ово су избори за победу Србије на Косову и за победу Срба на Косову

Print Friendly, PDF & Email

ArtemijeГЛАСНИК КиМ број 84, 16. новембар 2001. година

ОВО СУ ИЗБОРИ ЗА ПОБЕДУ СРБИЈЕ НА КОСОВУ И ЗА ПОБЕДУ СРБА НА КОСОВУ

Његово Преосвештенство православни епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г.г. Артемије, председник Српског националног већа из Грачанице, неуморни и несустали прегалац за српски народ и за све житеље на Косову и Метохији последњих десет година, кога неки зову српским Макариосом, осврнуо се на ситуацију пред предстојеће изборе.

– Преосвећени владико, да ли је овај позив на изборе, који је дошао доста касно, био плод тактизирања и колико је овакво тактизирање било опасно у том смислу да нам је могло измаћи оно сто смо хтели да уловимо?

 Лично мислим да је одлука државних органа о изласку косовских Срба на изборе заиста закаснила. Јер, предизборна кампања није практично ни почела а има само недељу дана до избора. Тако је било кашњења и са другим питањима која се тичу Косова и Метохије, питања укљуцивање у припреме Уставног оквира, питања око припрема народа за регистрацију. Али, регистрација се могла одложити, што је допринело да се велики број Срба ипак региструје. Међутим, избори су везани за један датум који се не може померати. У сваком случају, сама одлука државних органа је један велики корак напред, поготово што је то учињено после потписивања документа између господина Хекерупа и господина Човића. Хекеруп је потписао у име Уједињених Нација, дакле УНМИК-а, а Човић у име савезне Владе, републичке владе и председника Југославије, тако да су у том документу практично учествовали сви најважнији државни органи Србије и Југославије. Ми смо већ дужи период времена говорили да питање избора на Косову није питање нас Срба који смо остали тамо да живимо у условима у којима живимо већ две и по године непромењено. Ти су услови заиста такви да се не може говорити о било каквим демократским или слободним изборима. Зато смо сматрали да ту одлуку треба да донесе наша држава, наш председник, дакле неко ко нас може све објединити и све ставове разних политичких опција на Косову да се обједине око те државне одлуке. Када је та одлука коначно дошла, нажалост још је остао добар број оних који су наставили да и даље делују на дељењу и разбијању српског народа на Косову. Они су кренули у име својих партијских или личних интереса да се боре против своје државе. Мислим да је то веома штетно и веома рискантно, како по њих саме, тако и по Србе на Косову али и за саму нашу државу.

Преосвећени, шта је то због чега Срби треба да изађу на изборе и шта добијају тим изласком?

Знате, разлози за излазак Срба на ове изборе 17. новембра су многи. Пре свега, послушност својој држави. Јер, само у заједници са државом, подржани од државе и подржавајући државу Срби на Косову и Метохији могу да рачунају на неку своју будућност. Ако се супротставимо својој држави и желимо да нешто учинимо мимо ње или против њених одлука, онда Срби остају без икакве наде на будућност. И не само то. Изласком на изборе Срби задржавају могућност даље борбе за побољшање услова живота у којима се налазе, за свој опстанак и останак на Косову, за повратак прогнаних, проналазак несталих. Јер, само онај ко је укључен у игру на игралишту може допринети коначном резултату утакмице. Играч, ма како добар био, ако стоји изван игралишта не може ничим допринети победи свога тима за који би навијао.

-Постоје неки косовски лидери који заговарају неизлазак на изборе. Има ли стварних разлога да се тако поступи? Шта Срби добијају масовним изласком на изборе?

Да, слушао сам поједине лидере или групице које се боре и агитују међу Србима да не изађу на изборе. Међутим, нико од њих никада није навео неки ваљани разлог због кога не треба изаћи на изборе. Шта бисмо то добили неизласком на изборе? Једноставно то оправдавају тешким стањем српског народа у коме живи већ две и по године. Чињеница је стварно да српски народ тешко живи. Међутим, да ли ће се наше стање поправити неизласком на изборе? Да ли ћемо моћи да утичемо на његову промену, побољшање решавања наших проблема? Сигурно не. Напротив, тада бисмо остали маргинализовани, и наш глас не би се више могао чути ни на каквом међународном скупу. Овако, изласком на изборе, српски глас који ће штитити, надам се, кроз наше посланике права косовских Срба чуће се не само у Скупштини Косова и Метохије него и у целоме свету. То су ти разлози који треба да нас определе да сви они који су послушали глас своје државе и Мајке Цркве и изашли на регистрацију, сви би они сада требали исто тако да се сврстају уз своју државу и Мајку Цркву, јер је и наш свети патријарх, господин Павле, обратио се народу и позвао све становнике Косова да узму учешћа у изборима и тиме допринесу изградњи боље и срећније будућности за све.

-Преосвећени, каква је концепција тог, да га назовем српског блока у будућем парламенту?

Видите, ови избори нису избори за победу било које странке, ово су избори за победу Србије на Косову и за победу Срба на Косову. У ствари, то је победа над самим собом, над својим деобама, над својим слабостима, својим личним страстима и интересима. Ја мислим, пошто се на изборе иде са једном јединственом листом, без обзира из којих партија посланици долазили, да ће сви они у Парламенту Косова заступати интересе српског народа и српске државе на Косову и Метохији, а не неке партијске, уске или личне интересе као што је то често пута нажалост, код Срба бивало.

-Шта очекујете од посланика, какав би, по Вашем мишљењу, Преосвећени, требало да је профил српског посланика?

Није толико битан број колико је битан квалитет тих људи – хоће ли бити борци, хоће ли бити јединствени, хоће ли се борити за сваку тачку и запету закона који буду доношени у тој скупштини. Морају да буду јединствени, да се не препуцавају пред Албанцима. Ту више није важно да ли је неко раније био члан ЈУЛ-а или СПС-а или било које друге партије. Основно је да буду јединствени!

Бранислав Скробоња