Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Манастир Свете Тројице у Кули свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Свете Тројице у Кули свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Десети дан по Вазнесењу, Света Православна Црква слави  Духовдан или Свету Педесетницу. Мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу, у Кули, који је посвећен Светој Тројици, посебно празнује овај дан као своју храмовну славу. Слава је и ове године, 20. јуна, свечано прослављена Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владици Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Иринеј (Ристић), протосинђел Евтимије (Милентијевић), протосинђел Димитрије (Ђоковић), протосинђел Мартинијан (Ђурђевић), протосинђел Никодим (Малешевић), јереј Славен (Стевановић), јереј Синиша (Ђурин), јеромонах Пајсије (Марковић), јеромонах Петар (Просо), јерођакон Георгије (Радојичић) и јерођакон Онуфрије (Ђурђев). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је монаштво епархије и око 350 светосаваца. Неки од њих су се причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

У наставку Литургије одслужено је Вечерње Свете Педесетнице на коме су верници уз клечање и молитву плели венчиће од траве. Након Вечерње Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: јереј Синиша и попадија Софија Ђурин, Даријо Вранеш и Зорица Калајџић, сви из Новог Сада, и Весна Ковачевић из Беочина. За следећу годину за домаћина славе пријавили су се: Јован Миљковић из Беча, Дејан Ђапић из Сомбора, Немања Андријашевић и Дражен Ивошевић, сви из Новог Сада.

Затим се архипастирском беседом обратио Владика Ксенофонт. У својој беседи владика је поред осталог рекао:

“Нажалост, браћо и сестре, они главари народни, они главари црквени врло често, као и тада главари храмовни, говоре за народ да за Бога не зна и да проклет је, а народ једино за Господом вапи, народ једино за Богом вапи, народ једино Бога исповједа. Недајмо се зато, браћо и сестре, завести било каквим другим учењима, било каквим другим дусима, јер мимо Духа Светога нема истинитога спасења, мимо Свете Тројице, мимо Цркве Божије нема нам истинског пута и нема нам пута спасења.
Нека би дао Бог да у све дане живота свога исповједамо ту вјеру апостолску у Оца, Сина и Духа Светога кога данас прослављамо, који сиђе тако дивно и изли благодат своју на свете апостоле, а преко светих апостола и на све епископе, и на насљеднике и на светитеље и на преподобне и на исповједнике и на мученике све до дана данашњег а преко њих и на нас убоге и смјерне који овдје и данас живимо. Нека би дао Бог да се наслађујемо том благодаћу не само у животу овом него у све дане живота свога, и једнога дана када пређемо да гледамо лицем у лицу Свету Тројицу, Оца и Сина и Духа Светога сада и увјек и у све вјекове прослављене.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба