Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Петровдан у Леушићима

Петровдан у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

Празник светих првоврховних апостола Петра и Павла – Петровдан традиционално се саборно прославља у женском манастиру Светог Преображења Господњег у Леушићу на планини Рајац. Свету Архијерејску Литургију поводом овог великог светитељског празника служио је Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владици Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум, архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Варсануфије (Стошић), протосинђел Иринеј (Ристић), протосинђел Дамјан (Ковачевић), протосинђел Софроније (Ердељан), јерођакон Георгије (Радојичић), јерођакон Симеон (Васић),  јерођакон Павле (Стојановић) и ђакон Зоран Крстић. Oвом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 200 верника из разних крајева Србије, а многи од њих су се на Литургији сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије одслужен је парастос српским домаћинима из Леушића и околине који су на Петровдан 1943. године убијени од немаца на Бањици. У народу су ови мученици, њих 27 на броју, познати као „Петровско робље“. Затим је Владика Ксенофонт извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светих апостола Петра и Павла принели овогодишњи домаћин славе: Микан Васовић из Чачка и Снежана Петрушић из Лешка. За следећу годину пријавио се Предраг Васовић из Рашке.

Архипастирском беседом окупљеном народу обратио се Владика Ксенофонт.

„Не говоримо, браћо и сестре, као што погрешно уче јеретици, римокатолици, паписти, да је Петар имао неку тобожњу посебну благодат, па на Петру као личности, као човјеку, Господ основао тобожњу римску цркву и да је зато она прва, и да је зато римски папа судија који може свима да суди, како каже њихово канонско право, а њему нема нико право да суди јер он је ето забога наследник и апостола Петра на ком је Господ основао Цркву своју. Каква хула, какво погрешно учење, браћо и сестре, јер не основа Господ Цркву своју на јадном човјеку, слабом Петру који га се у тренутку своје људске слабости и одрекао, него је основао Цркву своју на самоме себи, тј. на том дивном исповједању вјере Петрове у Господа као Сина Божијега.
Нека би дао Господ Христос да и ми угледајући се на ове велике апостоле и ми Њега проповедамо и устима и срцем и животом својим, ако је потребно да за Њега мученички пострадамо, јер ево видите данас одслужисмо и парастос и помен овим мученицима српским из овог слободарског краја који управо на Петровдан страдаше ’43. године убијени од злочинаца убијени од Немаца. Нека би Господ и њима дао вјечан помен, да и они заједно са нама гледају, и заједно са светим апостолима које данас прослављамо, гледају у лице Господа Христа сада и увјек и кроза сву вјечност. Амин. Боже дај“, нагласио је Владика Ксенофонт.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су приредили сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе. За време трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране верника при овој катакомби.

Инфо служба