Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Свечано прослављење новоканонизованог Светог Преподобномученика Харитона Косовског

Свечано прослављење новоканонизованог Светог Преподобномученика Харитона Косовског

Print Friendly, PDF & Email

dsc_0106Гдје је труп ондје ће се и орлови сабрати. (Лк. 17, 37)

Ове Господње речи лепо описују и свештено сабрање поводом свечаног прослављења новоканонизованог угодника Божијег – Светог Преподобномученика Харитона Косовског. Око 1200 орлова Христових, из свештеничког, монашког и мирјанског јата, из свих српских земаља и расејања, ношени крилима вере, сабрало се око трупа свечаног прослављења новог мученика Христовог Харитона Косовског у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву, у недељу, 26. септембра/9. октобра, ове године. Овде су орлови душу нахранили Пречистим и Пресветим Телом и Крвљу Христовом, молитвом, благодатном радошћу и небеским благословом новоканонизованог мученика.

Свечано прослављење новоканонизованог сведока васкрслог Господа Исуса Христа, Светог преподобномученика Харитона Косовског, извршено је на саборној Светој Архијереској Литургији којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум и 17 свештенослужитеља епархије.

У току Свете Литургије, на малом входу, у храм је унета икона Светог Преподобномученика Харитона Косовског. Икону су унели архимандрит Варнава и протосинђел Варсануфије, некадашња сабраћа оца Харитона у манастирима Црна Река и Свети Архангели. Уследило је читање повеље о канонизацији од стране хорепископа Максима, појање величанија, тропара и кондака новог мученика Христовог.

Верном народу се архипастирском беседом обратио хорепископ Наум.

„Данас Небеска Србија, на челу са Светим Савом, Светим Николајем и Светим Јустином Ћелијским, и читаво Небо, прослављају новог сведока Васкрслог Господа Христа који је животом својим и мученичком смрћу прославио Бога у последње време и на делу показао да је светост живота у сваком нараштају достижна уз јаку вољу и одлучност да се истрајно, и крстоносно, без освртања натраг, иде за Христом.

Данас, благодаћу Божијом, и земаљска Србија светим песмама и славопојима прославља новог подвижника љубави и светог послушања, златни клас са њиве рода нашега, кротког, трудољубивог и трпељивог слугу Бога Живога, свети принос нашег пастира доброг – Владике Артемија.

Данас Небо и земља величају новог ревнитеља Илију који се из земаљске Србије винуо у Небеску Србију у огњеним колима вере, са огњеним коњима љубави, послушања, трпљења и смирења.

Данас Светосавска Црква , у јеку борбе против свејереси екуменизма, канонизује светог мученика Харитона Косовског. Тиме отвара нови извор благодати и светих молитава за род светосавски и хришћански, у времену претешком и небивалом.

Данас и Свети Мученик Харитон „канонизује“ свог духовног оца зa пастира доброг, и распету епархију  уписује у диптих Крстоносних епархија. Свети плод рађа само свето дрво Свете Цркве Православне. Ко има уши да чује нека чује и прослави Бога дивног у светима Својим“ – нагласио је владика Наум.

На крају свечаности владика Артемије је доделио захвалницу брату Ивану Стојановићу из Београда за велику братску помоћ манастиру у сваком погледу. Приликом дељења нафоре, свештеници су верном народу поделили још један благослов – пластифицирану иконицу Светог Преподобномученика Косовског са делићем мученикове монашке одеће. Ову светињу је црноречко братство понело са собом у егзил

Након Литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне у манастирској трпезарији и у порти манастира. За време трпезе љубави дечији хор из Барајева је присутном народу даривао предивне песме о Светом Харитону и мученичком Косову. Верном народу се овом приликом обратио и владика Максим. У својој беседи владика Максим је, поред осталог, заблагодарио Светом Мученику Харитону на још једном дару –  новом клирику епархије – јереју Јарославу Кадилову. Овај богољубиви свештеник из Пољске је дан уочи канонизације добио канонски пријем од стране Епископа Артемија. Тиме је искра борбе против екуменизма пренета и у Пољску, на радост малог стада православних.

Подсећамо читаоце да је монах Харитон Лукић прибројан Сабору Светих одлуком Сабора игумана Епархије рашко-призренске у егзилу, дана 16. маја 2016. године, у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима. За датум његовог спомена одређен је 28. септембар (по старом календару) тј. 11. октобар (по новом календару). Истога дана је и спомен Преподобног Харитона Исповедника, светитеља по коме је отац Харитон добио своје монашко име.

Свети Преподобномучениче Харитоне моли Бога за нас!

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе Владике Наума изговорене на Литургији.
Прочитајте транскрипт беседе Владике Максима изговорене на трпези љубави.