Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Лазарева субота у манастиру Светог архиђакона Стефана у Ариљу

Лазарева субота у манастиру Светог архиђакона Стефана у Ариљу

Print Friendly, PDF & Email

На Лазареву суботу, 26. марта/8. априла, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог архиђакона Стефана у Ариљу уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Агапита (Бичанина), нових епархијских клирика придошлих из браничевске епархије – протојереја Радисава (Спасојевића) и јереја Павла (Спасојевића), јеромонаха Јована (Узелца), и јерођакона Паладија (Матића). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око 70 светосаваца. Неки од њих су се и сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

У току Свете Литургије Епископ Артемије је у чин ђакона рукоположио Ивицу Тасића из Свилајнца.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је најпре говорио о чуду васкрсења Лазара, мртваца који је четири дана лежао у гробу и почео да заудара, а затим је поучио своју паству:

„Господ је наговештавао много пута и говорио о последњем дану, о васкрсењу општоме, о страшноме суду, али многи су људи чули па и заборавили јер нису могли да прихвате, јер нису разумели. И Господ, вели се данас у тропару: “Уверавајући нас у опште васкрсење подигао је из мртвих Лазара…“ дакле, да би људи видели да је то гаранција да ћемо сви ми који живимо на земљи, који су живели од Адама до последњега човека, у задњи дан, када дође крај света и века, све до Другог доласка Господа Христа, да ће сви васкрснути и дочекати Господа који долази не више смирен као младенац у Витлејемској пећини, него долази као судија да свакоме да по делима његовим.

Шта ће коме дати, браћо и сестре, зависи од нас самих, зависи од нашег живота овде на земљи. Како живимо, како веру своју држимо, како бринемо о души својој, како се чувамо греха, исповедамо ли грехе које као људи учинимо, а сигурно да тога има јер нема човека да живи а да не греши. Од тога зависи по коме ће Господ судити и дати свакоме оно што је ко заслужио.

Нека би Господ и свима нама данас овде сабранима, целом роду нашем, свима Православним Хришћанима и целом роду људском дао снагу да спознају ту истину, да поверују у Васкрсење Христово и у наше лично васкрсење, да се труде у животу своме, да испуне закон Божији и тако обезбеде себи живот вечни у Царству Христа Бога нашега. И да се и ми удостојимо да тамо се нађемо, и да са свима светима и са четверодневним Лазаром да и ми славимо Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.“

На крају своје беседе, Владика је пожелео добродошлицу у епархију новим клирицима – протојереју Радисаву (Спасојевићу) и његовом сину по телу, јереју Павлу (Спасојевићу).

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.