Почетна / АУТОРИ / Хорепископ Максим / Хорепископ Максим: Београдска патријаршија је узурпирана!

Хорепископ Максим: Београдска патријаршија је узурпирана!

Print Friendly, PDF & Email

Сабор архијереја Београдске патријаршије маја 2017. усвојио јеретичке документе Критског лажног и екуменистичког сабора

Сабор архијереја у Београдској патријаршији, којим председава декларисани екуменистички патријарх Иринеј Гавриловић, на свом мајском заседању усвојио је „извештај о раду“ Критског скупа из 2016. године. На овом Сабору архијереја, судећи по усвојеним критским актима, „саборно“ је прихваћено неправославно јеретичко учење звано екуменизам. Тиме су сви епископи Београдске патријаршија, сабрани у Београду маја ове године, на челу са патријархом Иринејем, себе сврстали у ред декларисаних екумениста, односно следбеника екуменистичке јереси, тог духовног порода и философско-идеолошку измишљотину новодобског глобалистичког покрета, који је надахнут нескривеним богоборним и антихристовим духом. Зато је екуменистичко учење опака јерес новог доба. Науспрот православном учењу да постоји само Једна, Света, Саборна и Апостолска Црква екуменистичка јерес и њени следбеници уче да постоје и друге цркве, у истој равни са православном Црквом, што директно противречи основном учењу вере православне сажетом у светом Символу вере. Услов да неко буде православан и члан православне Цркве јесте апсолутно прихватање православног Символа вере. Насупрот томе, свако ко овај Символ гази, тиме одступа од вере и Цркве православне, а то управо чине екуменисти међу српским епископима, као и сам патријарх Иринеј. Екуменизам тежи неправославном обједињењу православих са Ватиканом, и осталим сектама и јересима у свету. То значи да је покрет екуменизма нови начин унијаћења и подмукло подвођење православних Срба под „папску папучу“, а све у име лажног екуменистичког јединства са тзв. хришћанима, под изговором исто тако лажне, душегубне и наводно хришћанске, љубави.

Зато са највећом тугом обавештавамо православне Србе да су на мајском заседању у Београдској патријашији ове године патријарх Иринеј и сви присутни епископи овакав екуменистички и унијатски покрет прихватили „саборно“, то значи на званичном нивоу. Тиме су уместо вере православне кренули путем јереси и стварања нове уније са Ватиканом. Пошто је по аутономном праву Цркве, садржаном у православним канонима и Уставу Српске православне цркве несумњива православност главни предуслов да неко буде патријарх, епископ, свештеник или било шта у Цркви православној, те с обзиром да су патријарх Иринеј и њему послушни епископи уместо вере православне званично прихватили јеретички, неправославни и унијатски покрет и идеологију екуменизма, тиме сваки њихов ауторитет у Цркви постаје ништаван, јер ван православне вере сваки чин и титула у Цркви губе садржај, смисао и ауторитет. Зато, свако ко буде следовао њиховом лажном ауторитету, неправославној речи, власти и путу, треба да буде свестан да ће следовати управо јеретичком, екуменистичком путу нове уније са Ватиканом.

Напред наведено значи да је трон светог Саве , тј. Београдска патријаршија узурпирана(!), јер у њој више не седе православни патријарх и епископи, већ неправославни патријарх Иринеј и епископи који следују, не светом Сави, већ јереси екуменизма, римском папи и Ватикану.

То је највеће духовно посрнуће Београдске патријашрије, њеног патријарха и епископа (осим православног епископа Артемија и његовог клира и пастве) у историји Српске православне цркве. Никада се од светог Саве до данас, није догодило да српски патријарх и већина српских епископа погазе веру православну, веру светог Саве и да сви скупа народ воде у нову, погибељну, екуменистичку унију са Ватиканом и са римским папом. Од свих трагедија које су задесиле Српски народ, ово је до сада највећа. Јер Српска православна црква, а то значи вера православна и светосавска, је наша задња линија одбране иза које не смемо одступити.

Због овог трагичног пада врха Београдске патријаршије, позивамо све православне Србе да се сходно свештеном канонском предању садржаном у 15. канону Прво-другог цариградског сабора, супроставе оваквом екуменистичком и унијатском, папистичком путу патријарха Иринеја и верних му епископа и свештеника, не прихватајући њих за пастире, отказујући им поверење и послушање као црквеним великодостојницима, који уместо да чувају веру православну, њу газе. Осим отказивања поверења и послушања лажним црквеним пастирима екуменистима, треба указати сваку подршку пастирима који се боре за православље, а против екуменизма и сваке јереси, на здрав, канонски и светоотачки начин, како то предвиђа напред наведени канон, који нас обавезује да се оградимо од црквених пастира који иду путем јереси. Наведени канон је прецизно светоотачко и канонско упутство како заузети православни став и позицију у тренутној ванредној ситуацији у Цркви, која је на удару јереси екуменизма и њених следбеника у редовима црквеног клира. Овакво следовање светим канонима у циљу очувања вере православне, представља и гарант нашег останка и опстанка у Цркви, као и опстанка саме Цркве, ван које нема спасења. Оваквим поступањем сваки православни Србин сачуваће веру светог Саве и нашу, увек светосавску, а никада папску или екуменистичку, Српску православну цркву. На онима који овим путем бране духовно наслеђе светога Саве починуће и његов светитељски и равноапостолни благослов. На онима који руше дело светог Саве – нашу православну Цркву и веру, а то су следбеници опаке екуменистичке јереси, обрушиће се његово проклетство, ако се не покају.

Врх Београдске патријаршије није здрав у вери православној, зато више не проповеда ни здрав национализам, нити здрав морал. Отуда се до сада народ збуњено питао зашто патријарх Иринеј и остатак врха Београдске патријаршије не реагује на издају Косова и Метохије, као и на остале моралне и духовне пошасти, коју глобализам и његови посленици у редовима владајућег режима, (не)културне и (не)научне „елите“ доносе и намећу нашем народу? Одговор је у томе што се врх Београдске патријаршије прихватајући екуменизам, званично одрекао православља и његових вредности и прихватио глобализам и све његове антихришћанске политичке, моралне и духовне деградирајуће тековине. Патријарх Иринеј и остали епископи екуменисти у Београдској патријаршији званично се опредељујући за екуменизам постали су сами делатници и расадници глобалистичких тежњи, ка обједињавајућем уништењу свих народа, нација и вера у једну „наднацију“ и „надрелигију“, антихристовог Новог светског поретка.

Ни један Србин православац и светосавац не може следити таквог патријарха и такве епископе екуменисте који се одричу Христа и светога Саве, зарад стварања неке нове папске „надцркве“ и васпостављања Новог светског поретка. Срби морају остати што су увек и били: народ Христов и чеда светог Саве, а никада чеда екумениста, паписта и глобалиста.

 

Хорепископ новобрдско-панонски

  +Максим