Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог Саве у Жеровници свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог Саве у Жеровници свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Светом Сави, првом српском архиепископу, посвећен је мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Жеровници на северу Косова и Метохије. И ове године манастир је свечано прославио своју храмовну славу Светом Архијерејском Литургијом. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење протосинђела Варсануфија (Стошића), и јереја Игора (Данчетовића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 150 верника из разних крајева наше отаџбине. Многи од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након причешћа, протосинђел Евтимије, настојатељ манастира, прочитао је Светосавску посланицу Владике Артемија и Хорепископа: Николаја, Максима и Наума.

После Литургије владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Саве принело манастирско братство и овогодишњи домаћини славе, професори: Светомир Милојевић из Сочанице, Саша Штаткић из Призрена, Владимир Радовановић и Драгана Радосављевић из Лепосавића. Поменути просветни радници су на тај начин приложили своје две лепте у прилог прославе највећег српског просветитеља и учитеља. За наредну године пријавили су се: Владета Вуловић из Звечана, Слободанка Ракић из Прилужја и Снежана Петрушић из Лешка.

Празнично славље настављено је трпезом љубави у ресторану у Звечану. За време трпезе љубави пригодном беседом обратио се Владика Николај. У току славске трпезе мали светосавци из катакомбе приредили су приигодну светосавску приредбу. Уследила је подела пригодних поклона присутној дечици, које су за данашњи празник, као и за Божић, припремили Верољуб Петронијевић и друштво српско-руског пријатељства “Косовско огњиште“. Овим гестом љубави завршено је овогодишње благодатно светковање Савиндана у манастиру Светог Саве у Жеровници.

Инфо служба