Почетна / АРХИВА / У Недељу Мироносица Преосвећени Владика Максим рукоположио нове клирике Цркве Божје

У Недељу Мироносица Преосвећени Владика Максим рукоположио нове клирике Цркве Божје

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу Мироносица, 9/22. априла, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског, служио је Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протојереја Жељка (Марића), јеромонаха Јакова (Купрешака), јереја Жељка (Јовановића), јереја Игора (Матијевића), ђакона Виктора (Павлова), јерођакона Паладија (Матића), јерођакона Пајсија (Марковића) и ђакона Горана (Калушевића). У току Свете Литургије Владика Максим је, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског у егзилу Г.Г. Артемија, у чин јереја произвео ђакона Виктора (Павлова) из града Вороњежа (Русија), а монаха Дионисија (Морачанина), сабрата поменуте обитељи, у чин јерођакона.

Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око 700 верника. Литургији су присуствовали свештеници, монаси и мирјани из Русије, Грчке и Румуније, који су, по 15. Правилу Прво-другог Цариградског сабора, прекинули литургијско и административно општење са епископима, свештеницима и мирјанима екуменистима. Њихов број је био око 50. Тако је у обитељи Преподобног Јустина Ћелијског виђена јединствена слика: Српски епископ у прогонству, у катакомбном храму, рукополаже руског ђакона за свештеника а српског монаха за јерођакона, док православни срби, руси, грци и румуни радосно кличу – „АКСИОС! ДОСТОЈАН!“. Заиста јединствен призор и јединствена порука упућена васељени. Ко има уши да чује нека чује.

Већи број верника причестио се Пресветим и Животворним Тајнама Христовим. На Литургији су Грци на свом језику отпојали Херувимску песму а Румуни на свом језику „Ангел вопијаше“, што је на посебан начин послужило јачању осећаја саборности, братске љубави и солидарности у заједничкој борби за чистоту вере.

У својој архипастирској беседи Владика Максим је најпре говорио о првим сведоцима Васкрсења Христовог – женама Мироносицама, а потом је нагласио:

„У овим празничним данима Господ излива своју неизмерну благодат радосног светлог Васкрсења у душе наше. Господ је на нашу епархију излио особиту милост своју. Синоћ је у овом манастиру било обављено једно монашење. Још једна душа из српског народа пришла је да целим својим бићем и животом служи Господу, да служи Христу Богочовеку у монашком чину. На данашњи дан по благослову нашег Преосвећеног Владике Артемија, који  није био у могућности да дође, рукоположили смо једног свештеника из Русије, оца Виктора, и сабрата ове свете обитељи за јерођакона, оца Дионисија, досадашњег монаха. У овим попразничним данима Васкрсења Христовог ово су најдивнији дарови и поклони  којима је Господ могао да обрадује нашу епархију и све нас који су у њој трудимо да служимо, да чувамо Веру Православну и душе своје да спасавамо. Овај данашњи празник Светих Мироносица Христових, светих сведока Васкрслога Христа Господ је по милости својој увеличао у нашој епархији и тиме што нам је послао у госте драгу православну браћу нашу из Грчке, оца Саву са Свете Горе и православну браћу нашу и оце из Румуније. Ја их у име читаве наше епархије, нашег Епископа Артемија и у своје лично име желим добродошлицу, захваљујем им што су дошли да се овде са нама, по речима светог Апостола Павла, утешимо заједничком вером нашом и вашом – Вером Православном. У овим тешким данима када је вера наша угрожена, оваква подршка, овакве посете су на укрепљење свима нама да на том путу светих отаца истрајемо уз Божију помоћ, да истрајемо на путу истините вере, оне вере која сведочи истинитог Христа, Васкрслога Христа, како би се живећи у тој вери у све дане нашег живота удостојили Царства небеског и вечног живота у Христу Васкрсломе. Амин. Боже дај.“

После архипастирске беседе Хорепископи Максим и Наум уручили су захвалнице добротворима епархије Миодрагу и Гордани Лојић из Београда и Снежани Ковачевић из Приштине. Захвалнице су уручене као уздарје за испољену делатну љубав у очувању наше свете Православне Вере.

Након Свете Литургије приређена је трпеза љубави, коју је манастирско братство, уз велику помоћ „барајевских мироносица“ приредило за све присутне.

Инфо служба