Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља четрнаеста по Духовдану у Љуљацима

Недеља четрнаеста по Духовдану у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

У четрнаесту недељу по Духовдану, када света Црква празнује спомен великог угодника Божјег, светог пророка Захарије, оца светог Претече Јована, Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу г.г. Артемије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру светог Јована Крститеља у Љуљацима. Његовом Преосвештенству саслуживали су клирици наше Епархије, десет свештенослужитеља и шест јерођакона, између осталих и јеромонах Захарија, који је недавно прешао под омофор владике Артемија из Епархије нишке. Оцу Захарији је овог дана био и имендан, тј. дан када се прославља његов заштитник и молитвеник пред Богом, свети пророк Божји Захарија.

Особеност ове недељног празника јесу дешавања из претходног дана. Владика Артемије је заједно са оним делом српског народа, који је истински забринут и има искрене намере да се бори за очување сваког педља наше земље, особито оног најсветијег њеног дела, тј. Косова и Метохије, намеравао да оде на север Косова, или бар до безаконо постављеног „граничног прелаза“ и уручи Србима у том делу Србије хуманитарну помоћ, као и да изрази подршку и духовно укрепи Србе који крваре на бранику осталог дела Србије, тј. на Косову и Метохији.

Владика Артемије је на светој Литургији у беседи присутним верницима у увек пуној љуљачкој цркви протумачио Еванђеље читано по Типику те недеље, док је у трпезарији у краћој, али сажетој и врло надахнутој беседи, вернима појаснио дешавања из претходног дана, тј. своје пастирске намере, али и непочинства режимске полиције, која је те намере „професионално“ онемогућила.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.

Прочитајте транскрипт Владикиног обраћања присутнима у трпезарији после Литургије.