Почетна / АРХИВА / Апел за помоћ манастиру Свете Петке у Метлићу код Шапца

Апел за помоћ манастиру Свете Петке у Метлићу код Шапца

Print Friendly, PDF & Email

Манастир Свете Петке се налази у поцерском селу Метлићу, у општини Шабац. Кућу и имање за манастир купила је Милојка Ковачевић, докторка из Шапца, 2013. године.

Кућа је била без прозора и крова. Са Благословом Владике Артемија, после краћег времена, уз Божију помоћ и верника из Шапца, ископан је бунар, саграђени су кров, терасе, помоћни економски објекат, и постављени су прозори. Кућа је завршена 14. 2. 2016. год.

У јуну 2021. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског  у Егзилу Г. Г. Ксенофонта, започети су нови радови који укључују реконструкцију старог конака, неопходног за живот сестара овога манастира, и проширење капеле за Богослужења.

Постојећи објекат има око 100 м2 и само 4 келије. У плану је доградња од 240 м2. Доградњом новог дела конака добила би се нова капела као и 10 нових келија, 4 купатила, кухиња и трпезарија. Изградњом нове капеле омогућило би се редовно служење Светих Литургија у манастиру, што сада није случај, те су сестре  због тога приморане да недељом и празницима одлазе у околне манастире на Литургију.

Недавно је завршена друга фаза радова, урађене су степенице за спрат и поред њих место за звоник. У приземљу, у старом делу урађене су две келије и купатило. Такође, у приземљу су дограђени салон, трпезарија, кухиња, шпајз и котларница. На спрату је капела, две келије и купатило.

У трећој фази смо урадили кров који смо покрили лимом, увели смо воду и урађена је канализација, озидани су пољски тоалети и урађена је столарија на спрату и звоник.

Потребно је да се уради кровна изолација изнутра јер је покривено лимом, да се ураде плафони, уведе струја и грејање, да се уради подна изолација, измалтерише, да се измалтерише и да се ураде плочице.

Сходно чињеници да нисмо у могућности да сами наставимо даљне радове, и надајући се опет у помоћ добрих људи, сматрамо да ћемо и ове, као и протекле радове, завршити уз Божју и вашу помоћ.

Обнављањем светиње обнављамо себе! Овај наш апел је, са благословом Епископа Г. Г. Ксенофонта, упућен  свим људима добре воље који по својој моћи могу и хоће да помогну у изградњи конака, да сви заједно довршимо ово богоугодно дело.

Нека Преподобна Мати Параскева, заштитница ове свете обитељи, буде покровитељка свима вама који на било који начин помажете изградњу њене обитељи!

 

Настојатељица манастира Преподобне Мати Параскеве

Монахиња Нона (Васић)

 

Новчани прилози за помоћ обнови манастира Петковица могу да се уплате на следећи рачун:

 Динарски рачун:                                     

Рајфајзен банка:

На име: Нона Васић

265000000604967279

Девизни рачун:

За помоћ у грађевинском и другим неопходним материјалима можете се обратити настојатељици манастира Нони (Васић) на број: 060 5827191 или писати на мејл адресу : nonavasic18@gmail.com