Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Богојављење прослављено у Љуљацима

Богојављење прослављено у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

„Када Господ Исус беше навршио тридесет година од Свог телесног рођења, Он отпоче Свој учитељски и спаситељски посао. И сам, почетак почетка ознаменова крштењем на Јордану. Свети Кирил Јерусалимски вели: „Почетак света вода, почетак Јеванђеља Јордан“. При крштењу Господа у води објавила се свету она тајна која се у Старом Завету наговештавала, о којој се у старом Мисиру и Индији само баснословило, тј. тајна божанске Свете Тројице.

Отац се јавио чувству слуха, Дух се јавио чувству вида, а Син се јавио уз то још и чувству додира. Отац је изрекао Своје сведочанство о Сину. Син се крстио у води а Дух Свети у виду голуба лебдео је над водом. А када Јован Крститељ засведочи и рече о Христу: „Гле, Јагње Божије које узима на се гријехе свијета“ (Јн 1, 29) и када он погрузи и крсти Господа у Јордану, тиме се показа и мисија Христова у свету и пут нашега спасења. Наиме: Господ узе на се грехе рода човечјег и под њима умре (погружење) и оживе (излазак из воде); и ми морамо умрети као стари греховни човек и оживети као очишћени, обновљени и препорођени.

Ово је Спаситељ, и ово је пут спасења. Празник Богојављења (Теофанија, грчки) просвећује показујући нам Бога као Тројицу једнобитну и неразделну. То је једно. И друго: јер се свак од нас крштењем у води просвећује тиме што постаје усиновљен од Оца Светлости, заслугом Сина и силом Духа Светога“.

На овај велики празник, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Љуљацима, уз саслуживање неколико свештеномонаха, и свештенођакона из Епархије.

Након Свете Литургије обављен је чин великог освећења Богојављенске водице.

У својој беседи Владика Артемије је поручио: „Нека би данашњи свети празник и остали празници који долазе у току године, нека би нам Господ даровао снаге да их све дочекамо у духовној радости, спремни да испунимо сваку правду и да живимо онако као што је Господ заповедио, да се угледамо на Њега и на светога Претечу који је живот свој провео у пустињи, у подвизима, у трудовима, да и ми учинимо то у нашем животу да би смо се удостојили када пођемо одавде да се и ми нађемо у Царству Христа Бога нашега и да тамо са свима светима и ми славимо Тројицу једносушну, нераздељиву Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.

Бог се јави! Ваистину се јави!

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.