Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Богојављење у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Богојављење у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Празник Крштења Господа Исуса Христа – Богојављење, 6/19. јануара, свечано је прослављен у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима. Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски  у егзилу Г. Г. Артемије је том приликом у манастиру служио Свету Архијерејску Литургију, уз саслужење епархијских клирика: архимандрита Варнаве, протосинђела Варсануфија и јерођакона Паладија.

Света Литургија је одслужена у манастирској капели посвећеној преподобном Петру Коришком. Литургији је присуствовало око 70 богочежњивих душа.

После заамвоне молитве Владика Артемије је извршио чин Великог освећења воде, како то богослужбени типик налаже.

У својој архипастирској беседи Владика је говорио о празнику Богојављења:

“Отворише се Небеса, Дух Свети у виду голуба сиђе на Господа, а са неба чу се глас Оца: Ово је Син мој љубазни који је по мојој вољи! У  томе је јављање Свете Тројице, у томе је данас Богојављење што се открио Бог у три лица. До сада су људи веровали у Бога. Јевреји су имали праву веру у једнога Бога и веровали су у Њега, иако је и у Старом Завету више пута наглашавано да је Бог Тројица, није било тако јавно и јасно претсказано људима, вероватно што нису били још узрасли до те духовне висине да би могли то да правилно схвате а не да схвате као да постоје три бога. Један Бог, али три лица. Бог Отац, Бог Син и Бог Дух Свети. То је један Бог у три лица. И овде на реци Јордану, дакле, јавила се цела Света Тројица. Отац у виду гласа, Син који се крстио у реци, и Дух Свети у виду голуба који силази на њега. Овај дан крштења Господа Христа браћо и сестре, назива се и даном просвећења, просветљења, јер је тада засијала светлост роду људскоме који је до тада био у мраку и сенци смртној. Тада је засијала светлост Божанска и људима се указао пут којим треба ићи у овом животу, ради постизања Царства Небеског и живота вечнога, ради кога је Господ и дошао на свет, да људима дарује живот вечни. “

Потом је приређено послужење за све присутне од стране манастирског братства.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.