Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Храмовна слава у катакомби Преподобномученика ђакона Авакума

Храмовна слава у катакомби Преподобномученика ђакона Авакума

Print Friendly, PDF & Email

Преподобномученика ђакона Авакума, дивног угодникa Божијег из рода нашег и великог сведока Господа Христа, Света Црква слави 17/30. децембра. Катакомба епархије рашко-призренске у егзилу у Републици Српској (село Нова Топола код Градишке) управо је њему посвећена. На дан свог патрона катакомба је свечано прославила своју храмовну славу.

Свету Литургију поводом храмовне славе служио је јеромонах Симеон (Весић) настојатељ манастира Светог краља Милутина у Бадовинцима. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 40 светосаваца из Србије и Републике Српске.

Након Свете Литургије јеромонах Симеон је обавио чин резања славског колача и благосиљања кољива које су принели старешина манастира протосинђел Прохор (Ацковић) и овогодишњи домаћин славе Мирко Пушељић са породицом из Јошавке. За домаћина славе идуће године пријавили су се Гојко Гламочић из Градишке и Милан Ковић из Лакташа.

У својој беседи отац Симеон је поучио присутни народ:

„И ми данас, браћо и сестре, у овом времену имамо и добре и лоше примере – они који заиста иду за Христом, исповедају Христа, и они који се Христа одричу. Имали смо до сада међу нама великог исповедника вере Православне, у лику нашег духовног оца и епископа Артемија. И нека се не радују злуради, и нека се не веселе неразумни који говоре да ће по смрти нашег владике, смутити се стадо његово. Не, поручујем да ћемо бити још јединственији, још чвршћи, још сложнији у исповедању оне вере светих отаца коју су нам предали. Тако гајећи наду да ћемо једног дана и ми удостојити се онога места или крајичка онога места тамо где је Свети ђакон Авакум, где је наш духовни отац владика Артемије, где је његов духовни отац Свети Јустин Ћелијски и сви свети из рода нашег.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба