Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Катакомба у Гринбаху свечано прославила своју храмовну славу

Катакомба у Гринбаху свечано прославила своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Прва катакомба Епархије рашко-призренске у егзилу ван граница Србије основана је у Гринбаху у Аустрији и посвећена је празнику Свих српских светитеља. И ове године, 5/18. јуна, катакомба је свечано прославила своју храмовну славу. Тим поводом Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Димитрија (Ђоковића), јереја Јарослава (Кадила) и јерођакона Паладија (Матића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 130 верника из Србије, Аустрије, Словачке и Немачке. Неких од њих су сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Свих српских светитеља принели братство манастира и овогодишњи домаћин славе Новица Јанковић из Беча. За следећу годину пријавили су се Мирослав и Тања Ракић из Беча.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је поучио своју паству:

“До Господа Христа цео род људски био је потопљен у море смрти, у море греха. И као што су апостоли вадили рибе из мора, бавили се рибарством, тако треба сада мрежом Јеванђеља Христовога да спасавају људе из мора греха.

Тако и наши данашњи дивни угодници Божији, наши свети преци које данас славимо, и они су се трудили да буду ловци за свој народ који је такође пропадао и гинуо у гресима својим и у заблудама својим. Господ је на једном месту рекао Својим ученицима: “Жетве је много, али је радника мало, посленика мало. Молите се Богу да Домаћин изведе жетеоце на жетву Своју.“ И данас српски народ има потребе за многим жетеоцима, многим посленицима који ће ловити наше људе по разним заблудама где су данас зашли или потонули. Данас је потребно такође да неко иде и да спасава те људе из јереси екуменизма, из јереси папизма, из разних заблуда које нажалост царују у нашем народу као што је врачарство, као што је магија, као што су други небројени греси нашега народа, њих треба данас да спасавају они који су чули и одазвали се на глас Господњи: “Хајдете за Мном.“

Празнична радост настављена је трпезом љубави у току које је женски хор из Гринбаха извео пригодни програм. Занимљиво је рећи да су ове године драги гости катакомбе на прослави храмовне славе били суседи катакомбе, мештани Гринбаха (аустријанци), са којима манастирско братство има врло добру сарадњу. И сама чињеница да је село добило православни манастир међу житељима Гринбаха на Шнебергу наилази на симпатије, чак дотле да се може чути од појединих да манастир у свом месту називају Гринбашким Атосом.

Иначе, у катакомби у Гринбаху, поред Срба духовну храну налазе и припадници других народа. Тако су гости славе ове године били и брат Михаило (православни немац)  и Гаврило (православни аустријанац).

Са жељом да остане на путу својих Светих Отаца и са благом сетом што се привремено растаје са својом светињом у туђини, парчетом Небеске Србије на аустријској земљи, верници су предвече кренули својим домовима, благодарећи Богу на Његовим благодатним даровима – катакомби Свих српских светитеља и радосним празничним саборовањима у њој.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.