Почетна / САОПШТЕЊА / 2010 / Кривична тужба против Атанасија Јевтића

Кривична тужба против Атанасија Јевтића

Print Friendly, PDF & Email

Архимандрит Симеон поднео Суду у Београду Кривичну Тужбу против Атанасија (Зорана) Јевтића

Тужбе такође поднете против дневних новина Блиц и новинарке Жељке Јевтић, као и против дневних новина Данас

Првом основном Суду у Београду данас је поднета Кривична тужба против окривљеног Атанасија Јевтића за извршено кривично дело клевете и извршено кривично дело увреде, према Кривичном законику РС.

Треба напоменути да окривљени Атанасије Јевтић већ годинама неуморно води клеветничку кампању против Епископа Артемија и архимандрита Симеона, која је кулминирала последњим догађајима од фебруара 2010. Сви покушаји Епископа Артемија да се у црквеним процесима санкционишу небројене клевете и увреде Атанасија (Зорана) Јевтића нису уродили плодом.

Такође је пред Вишим судом у Београду поднета тужба против дневних новина Блиц и новинарке Жељке Јевтић, као и против дневних новина Данас.

Још пре него што је надлежном суду поднет захтев за спровођење истраге против архимандрита Симеона, он је у низу текстова објављених у дневним новинама БЛИЦ током фебруара и марта 2010. године, „оглашен кривим“, за бројна кривична дела која му се чак захтевом за спровођење истраге и не стaвљају на терет, све то уз најгрубље кршење права о претпоставци невиности загарантованог Уставом, Законом о кривичном поступку, као и Законом о јавном информисању Републике Србије.

Поред тога у наведеном периоду објављен је и низ клевата и увреда на рачун архимандрита Симеона. Аутор свих наведених текстова је новинар Жељка Јевтић.

Наведени текстови недвосмислено прејудицирају исход кривичног поступка и то још пре него што је он и започет, а поготову правоснажно окончан, а све противно Закону о јавном информисању РС.  Наведени текстови, њихови наслови, објављени чак и на насловним странама, садрже низ неистина које су срачунате искључиво на вређање и омаловажавање тужиоца.