Почетна / САОПШТЕЊА / 2011 / Митрополит Пирејски Серафим подржао Епископа Артемија

Митрополит Пирејски Серафим подржао Епископа Артемија

Print Friendly, PDF & Email

Како је јуче пренела грчка агенција Ромфеа, Митрополит Пирејски Серафим упутио је писмо подршке Његовом Преосвештенству Епископу Рашко-призренском г. Артемију.

У писму, које преноси агенцијa Ромфеа, Митрополит Серафим наводи, између осталог, да „позив и молитва у капели светога Јована Богослова на Богословском Факултету у Београду, Надбискупа Станислава Хочевара и папског Нунција Орландо Антонинија, уз присуство Сватјејшег Патријарха Иринеја, недвосмислено и јасно показују, и потврђују истините разлоге Вашег антиканонског прогона и безаконе осуде, јер се urbi et orbi показујете као продужени глас преподобног Јустина (Поповића) и, коначно, једини његов истински ученик“.

Како су се у Србији појавили гласови од стране гонитеља (од којих је „најгрлатији“, као и увек у таквим ситуацијама, бивши епископ А. Јевтић) који наводе пример светога Јована Златоуста у прилог себи, а на терет Епископу Артемију, кривотворећи опет истину – овај пут историју Цркве, и вређајући тиме мучеништво и светитељство свештеног Златоуста, Митрополит Серафим, по савести сведочећи истину, поручује Епископу Артемију – „исправно призивате светог Златоуста и његово страдање и сведочанство, јер се показујете ‘и нравом причасник и престолом намјесник’ Светих Отаца и Исповедника“.

Завршавајући своје писмо упућено Епископу Артемију, које је јуче пренела агенција Ромфеа, Митрополит Серафим обраћа се Преосвећеном следећим речима – „Целивајући Вашу најцењенију десницу и просећи моћне братске молитве Вашег Преосвештенства, остајем Ваш у Христу брат“.

Напомена Уредништва
Уредништво ће се потрудити да убрзо донесе превод целога писма Митрополита Пирејског Серафима упућеног Његовом Преосвештенству Епископу рашко-призренском Артемију, које је јуче пренела агенција Ромфеа.

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7150:peiraios-raskas&catid=26:2009-12-18-08-38-40