Почетна / ЕПИСКОП АРТЕМИЈЕ / Обраћања, Текстови / Епископ Артемије: Писмо Митрополиту Пирејском Серафиму

Епископ Артемије: Писмо Митрополиту Пирејском Серафиму

Print Friendly, PDF & Email

Агенција Ромфеа 15. фебруара 2011. пренела је у целини писмо које је Његово Преосвештенство Епископ Рашко-призренски Артемије упутио Митрополиту Пирејском Серафиму.

У наставку доносимо превод писма.

 

АРТЕМИЈЕ
ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ ПРАВОСЛАВНИ
ЕПИСКОП РАШКОПРИЗРЕНСКИ
У ЕГЗИЛУ
Ебр. 03
08.02.2011. године
Његовом Високопреосвештенству
Митрополиту Пирејском Г-ну,
Господину    СЕРАФИМУ
П И Р Е Ј А – Г Р Ч К А

Ваше Високопреосвештенство,
Драги ми у Христу брате,

Неизмерно смо Вам захвални за Ваше преобилно љубави и разумевања писмо од 31. 01. 2011. године, којим сте богонадахнутим речима утешили и обрадовали моју душу, која се по допуштењу Божјем, ево пуну годину дана, налази у прогонству, невољама и страдањима многим.

Посебно Нас радује да сте Наше дописе схватили правилно и својим тумачењима у духу светих Канона Православне Цркве охрабрили и подржали како Нас лично, тако и Наше монаштво и благоверни народ који је уз Нас, да истрајемо на путу борбе и страдања за истиниту и праву Веру, коју нам оставише свети и богоносни Оци наши, да у њој живимо и да се њоме спасавамо, чувајући себе и своје словесно стадо од многобројних саблазни нашега времена и посебно од опаке свејереси Екуменизма, која је, нажалост, пустила дубоке корене у свим помесним Црквама Православним. И заиста, ова свејерес је подстицана – као што сте сасвим исправно констатовали и храбро исповедили – од стране демонског Америчко-ционистичког фактора и његових испостава, масонских ложа у свим државама…

Утешно је, ипак, што у свим Православним народима постоје храбри борци који ревнују за очување чисте и неокаљане Вере Православне, како међу Архијерејима (попут Вашег Високопреосвештенства), тако и међу клиром, монаштвом и верним народом (особито, већина свештених манастира у Православној васељени има чврсте предањске Православне ставове), што Нас уверава да су истините речи Господње изговорене пред Његово славно Вазнесење: „И ево, Ја сам с вама до свршетка века“ (Мт. 28, 20), као и да Цркву његову „ни врата ада неће надвладати“ (Мт. 16, 18).

На крају, желећи Вашем Високопреосвештенству срећан почетак Поста – Свете Четрдесетнице, проси Ваш свети архијерејски благослов и молитве, остајући у љубави Христовој, Ваш брат и саслужитељ

+АРТЕМИЈЕ
Епископ рашко-призренски
и косовско-метохијски
у Егзилу