Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Епископ Артемије: У.С. морају да прекину етничко чишћење Косова

Подсећање: Епископ Артемије: У.С. морају да прекину етничко чишћење Косова

Print Friendly, PDF & Email

ГЛАСНИК КиМ, број 185-186, јун 2004.

Вашингтон – Грачаница, 22. јули 2004.

Након учешћа на годишњој конвенцији Српске националне федерације у Питсбургу, владика Артемије се вратио у Вашингтон где је већ имао прве састанке са представницима америчког Конгреса и Сената.

На састанцима са сенатором Џорџом Војиновићем, конгресменом Хајдом и другим званичницима на Капитол Хилу владика Артемије је рекао да стање људских права након мартовског погрома за српско становништво остаје једнако незадовољавајуће као и пре.

„Тешко можемо да видимо икакав напредак, чак напротив – косовски Срби и даље живе у својим гетима, немају слободан приступ институцијама (школама, болницима), лишени су слободе запослења и кретања, не могу слободно да користе свој језик и упражњавају своје верске обичаје (посета гробљима, ходочашћа итд). Безбедносна ситуација је врло крхка и док су организатори мартовског погрома још на слободи (а неки и на високим положајима) потенцијал за ново насиље и те како постоји. Процес повратка је потпуно заустављен, иако је повратак један од кључних стандарда за стабилизацију ситуације и показатељ напретка. Институције косовских Албанаца, посебно на општинском нивоу, праве разне врсте опструкција, док косовска влада своје неуспехе правда недостатком новца за повратак. На овај начин институције којима управљају косовски Албанци отворено учествују у етничком чишћењу, што је сасвим неприхватљиво и нипошто не сме да буде толерисано од стране Запада“, нагласио је владика.

У својим контактима владика Артемије је објаснио да обнова порушених цркава и манастира још практично није почела и да лидери косовских Албанаца нису спремни да преузму одговорност за варварско уништење српског православног наслеђа које је изложено разарању у току последњих 5 година тзв. међународног мира. „Они траже још више овлашћења, па чак и независну државу док 140 мојих цркава и манастира лежи у рушевинама. Такво уништење хришћанске баштине у периоду „мира“ је без преседана у савременој историји Европе. Починиоци и организатори ових злочина морају коначно бити идентификовани и кажњени. Наградити злочин давањем више овлашћења и предати у руке бивших команданата ОВК судбину њихових жртава била би неопростива грешка и погрешан сигнал који би охрабрио ново насиље на Балкану“, рекао је владика.

Владика је потврдио да је 25. јуна постигнут споразум између СПЦ и Косовских привремених власти у циљу стварања једне независне комисије под покровитељством Савета Европе, која ће се бавити процесом обнове културног наслеђа и подстицати све стране да овај процес иде напред, али је исто тако нагласио да од тада није направљен никакав напредак на овом пољу. „Изгледа да је овај споразум само смоквин лист који треба да прикрије неспремност приштинских власти да исплате штету која је начињена над нашим светињама“, изјавио је владика.

„Док свуда у региону можемо да видимо да међународна заједница не награђује насиље и охрабрује умереност и поштовање људских и верских права, покрајина Косово и Метохија остаје у овом смислу сраман изузетак. Не само да Мисија УН, КФОР и албанске институције већ пет година толеришу етничко насиље против Срба већ су се, такође, показале неефикасне у заштити српских цивила и цркава пред албанском руљом и екстремистима. До сада нико није преузео одговорност за ове неуспехе и поднео оставку“, рекао је владика Артемије додавши да „УНМИК сноси одговорност због многих пропуста али не смемо заборавити да би живот за неалбанце на Косову био много тежи без УНМИК-а и КФОР-а. У ствари сасвим искрено могу да потврдим да ниједан Србин не би остао да живи у друштву које би било скројено само за етничке Албанце“.

„На Косову и Метохији многи албански екстремисти мисле да ће САД толерисати етничко чишћење и стварање нове етнички чисте албанске државе. Америчка администрација зато коначно мора да пошаље јасну поруку да САД неће дозволити стварање друштва које је засновано на етничком злочину и бруталном кршењу основних људских и верских права. У противном политика САД на Балкану наћи ће се у озбиљном раскораку са политиком у осталим деловима света“, закључио је владика своју изјаву пред представницима медија након састанка са америчким званичницима на Капитол Хилу.

Ово је трећа посета владике Артемија Вашингтону ове године. У намери да посведочи катастрофално стање људских и верских права на Косову и Метохији, посебно након мартовског погрома, владика Артемије ће посетити америчку престоницу још једном пре истека 2004. године.

„Косовски Албанци настављају са изградњом друштва које је у дијаметрално супротно западним вредностима толеранције и демократије. Оно је засновано на етничкој дискриминацији, насиљу и затирању хришћанске културе. СДД и њихови западни савезници већ једном морају да зауставе етничко чишћење и уништење хришћанских светилишта. У противном на Косову и Метохији све вредности модерне цивилизације биће срамно поражене“ – владика Артемије.

ЕРП КИМ инфо-служба