Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Празник Сретења Господњег свечано прослављен у Лелићу

Празник Сретења Господњег свечано прослављен у Лелићу

Print Friendly, PDF & Email

Велики празник Сретења Господњег 2/15. фебруара, у манастиру Нова Никеја у Лелићу, свечано је прослављен Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко–призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, архимандрит Варнава (Димитријевић), јереј Горан Поп-Јорданов, јерођакон Дионисије (Морачанин) и јерођакон Пајсије (Марковић). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 60 светосаваца.

Након Свете Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част празника Сретења Господњег принели јереј Горан Поп-Јорданов и његова супруга Снежана. Сретењу Господњем је, посвећена новооснована катакомба у Отави (Канада). За старешину катакомбе постављен је јереј Горан Поп-Јорданов те је због тога празновање у Лелићу истовремено било и прослава славе катакомбе у Отави.

Својом архипастирском беседом верном народу обратио се Владика Максим:

„Ми се у свакој светој јеванђелској врлини у којој се трудимо да живимо, у свакој Светој Тајни, у ствари сусрећемо са Богочовеком Христом и зато је овај празник Сретење – празник који објашњава управо сву тајну Цркве. Свети Симеон у оним речима којима се обратио, чудесним речима које су задивиле Пресвету Богородицу, показао је шта је духовним видом видео у Богомладенцу Христу. Видео је Господара свога, зато себе назива слугом Његовим. Видео је спасење које је припремио пред лицем свих народа и светлост да обасја незнабошце и славу народа свога Израиља, које је Господ Богочовек Христос у Себи и Собом донео нама људима. Он је та Светлост, Он је то Спасење које је уготовио у Цркви Својој за све оне народе, не само за Израиљ, него за све људе који Њега као Оваплоћеног Бога, Сина Божијег, Једног од Свете Тројице прихвате, поверују у Његову науку и настоје да по тој науци живе и Његове Заповести испуњавају. И зато је празник Сретења, празник заправо, у најсуштинскијем смислу празник Цркве која представља то вечито сусретање – Сретење Бога и човека.

Иако смо овде прославили славу новоосноване парохије у Отави, та једна те иста вера у једном Богочовеку Христу спаја не само небо и земљу, већ спаја и удаљене тачке овде на земљи. И управо та освештана реалност у Цркви Христовој не зна за време и простор, она је вечита и она је свугде где се на истински, јеванђелски, и апостолски и светоотачки начин исповеда вера у Богочовека Христа, где се Богочовек Христос на православан, и правилан и исправан начин слави и прославља.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо-служба