Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Прослављен Свети Петар Коришки у Љуљацима

Прослављен Свети Петар Коришки у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Преподобни Петар Коришки. Родом из села Корише, више манастира Светог Марка код Призрена (по другом пак предању из једног села код Пећи). Као младић орао на једном ћоравом волу. Био је необично кротак и безгневан. Са својом сестром Јеленом удаљио се рано на подвиг. Подвизавао се врло тврдо и истрајно. У тешкој борби с демонским искушењима показао се победоносан. Око њега сабрало се мноштво монаха, и он им је био наставник. Бежећи од славе људске, он се неко време склонио у Црну Ријеку, где се доцније подвизавао свети Јанићије Девички.

У старости упокојио се у својој пештери у Кориши. Оне ноћи када се он упокојио, видела се светлост од много свећа у његовој пећини и чуло се ангелско појање. Овај дивни светитељ живео је вероватно у XIII веку. Над његовим чудотворним моштима цар Душан подигао цркву, која је била метохом хиландарским. У новије време остатак моштију светог Петра пренет је тајно у Црну Ријеку, где и данас почива.

На празник Светог Петра Коришког, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Љуљацима, и уједно прославио славу Љуљачке  капеле са монаштвом и верним народом.

Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије.

Владика је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива, који је поред протосинђела Варсануфија припремио о домаћини овогодишње славе Срећко Маричић из Баљевца.

Верни народ је такође спремио славске колаче у част овог великог Светитеља.

Залог славског колача за следећу годину преузеле су Ратомирка Белић и Јелена Биорац из Новог Пазара.

У својој празничној беседи Владика је нагласио:

Много данас више овде него што се сабирало у Црној реци на празник Светог Петра Коришког.  То значи да су његове мошти остале и даље у манастиру Црна река, на утеху, благослов и спасење свима који му се обраћају, који му прибегавају, али не сумњиво да је он духом својим овде са нама и да он и нас такође води и руководи и заступа пред Престолом Божијим.  Данас овај манастир у Љуљацима, на челу саоцем Варсануфијем протосинђелом и његовом братијом, прославља дакле своју другу славу, прва је Зачеће Светог Јована Претече, коју главна Црква прославља, а ова капела је посвећена Светом Петру Коришком.

Након Свете Литургије уприличена је свечана празнична трпеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.