Почетна / АРХИВА / Сабор архијереја и настојатеља Епархије рашко-призренске у егзилу

Сабор архијереја и настојатеља Епархије рашко-призренске у егзилу

Print Friendly, PDF & Email

У уторак, 26. новембра 2019. године, у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву одржан је редовни јесењи Сабор архијереја и настојатеља  Епархије рашко-призренске у егзилу.  Сабор је одржан након Свете Литургије коју је служио настојатељ манастира светог архиђакона Стефана у Ариљу – протосинђел Агапит (Бичанин).

Сабором је председавао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Сабору су присуствовали сви архијереји епархије и сви настојатељи и настојатељице манастира епархије. Уводну реч је дао Епископ Артемије. Том приликом је председавајући најпре призвао благослов Божји на рад Сабора а потом дао кратке смернице за успешан рад Сабора. У радном делу Сабора, поред осталог, Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај одржао је веома садржајно предавање на тему „О Светој Тајни покајања и исповести.“ Уследила је дискусија на исту тему са освртом на најчешће аномалије које се јављају код свештенства и верног народа приликом обављања поменуте Свете Тајне. Разговарало се и о обележавању десетогодишњице деловања епархије у егзилу као и јубилијеју 60 година од монашења Преосвећеног Епископа Артемија.

Након радног дела уследило је заједничко фотографисање а потом и трпеза љубави коју је за све учеснике Сабора приредило манастирско братство.

Рецимо и то да је пред почетак Сабора Преосвећени Епископ Артемије благословио облачење подрасника искушеницима манастира Преподобног Јустина Ћелијског – Стефану Стевановићу из Младеновца и Луки Милинковићу из Уба.

Инфо служба