Почетна / АРХИВА / Сабор архијереја и настојатеља Епархије рашко-призренске у егзилу

Сабор архијереја и настојатеља Епархије рашко-призренске у егзилу

Print Friendly, PDF & Email

У уторак 27. новембра 2018. године у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву одржан је Сабор архијереја и настојатеља  Епархије рашко-призренске у егзилу, четрнаести по реду. Сабор је одржан након Свете Литургије коју је служио настојатељ манастира светог архиђакона Стефана у Ариљу – протосинђел Агапит (Бичанин).

Сабором је председавао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Сабору су присуствовали сви архијереји епархије (сем Хорепископа Николаја) и скоро сви настојатељи и настојатељице манастира епархије. Уводну реч је дао Епископ Артемије. Том приликом је председавајући најпре призвао благослов Божји на рад Сабора а потом дао кратке смернице за успешан рад Сабора. У радном делу Сабора, поред осталог, настојатељ манастира Свих Срба светитеља у Гринбаху, протосинђел Димитрије (Ђоковић), одржао је веома садржајно предавање на тему „Православље и мода“. Рад оца Димитрија отворио је многе теме везане за однос монаха према модерним средствима комуникације и информисања. Донети су веома значајни закључци које ће настојатељи, уз Божју помоћ, спровести у дело у својим манастирима.

Након радног дела уследило је заједничко фотографисање а потом и трпеза љубави коју је за све учеснике Сабора приредило манастирско братство.

Инфо служба