Почетна / АРХИВА / Шематизам Епархије рашко-призренске у егзилу 2010 – 2020.

Шематизам Епархије рашко-призренске у егзилу 2010 – 2020.

Print Friendly, PDF & Email

Крајем августа у издању Задужбине Нова Никеја из штампе је изашао Шематизам Епархије рашко-призренске у егзилу. Издавањем ове књиге монаштво Епархије рашко-призренске испунило је једну заветну жељу блаженопочившег епископа Артемија. Управо он је био покретач идеје да се ова књига одштампа. Епархијски шематизми се не издају ради савременика већ ради будућих покољења. Они садрже у себи огромну историјску грађу и стога њихова вредност са годинама расте.

У том смислу Шематизам епархије рашко-призренске у егзилу није изузетак. Он представља један пресек прве деценије не само постојања већ и свих оних животних борби које је Епархија водила. Често је њен животни ток водио између Сциле и Харибде и требало је не мало мудрости у таквим околностима сачувати неоштећен брод епархије који је бивао све већи и већи. У својој Уводној речи епископ Артемије пише: „Веровали смо, знали и говорили: не знамо зашто нам се све ово догађа, али верујемо да то Бог допушта за неко наше (и опште) добро. И при том, били смо спремни да све примимо и прихватимо што Бог допусти као из Божије руке. Дакле, били смо спремни, сви до једнога, да се потпуно предамо у руке Божије. И би тако. Све што се даље догађало са и у нашој Епархији било је евидентно за све да је то по плану и промислу Божјем.“

Верујемо да по промислу Божијем ова књига излази после представљења епископа Артемија, јер његова жеља није била да се било чиме хвали већ да се покаже колико је тога урађено за десет година а уједно и да се покаже наша решеност у испуњавању његових благослова од којих је један да се Шематизам уради ваљано.

У књизи после Уводне речи епископа Артемија следи текст протосинђела Варсануфија о деценији живота у егзилу. Потом су биографије епископа и хорепископа а у наставку су побројане све наше катакомбе – манастири, скитови и парохијски храмови као и њихови житељи тј. монаштво и свештенство. У књизи је дат кратак историјат настанка катакомбе и сликом пропраћен њен развој. Једно поглавље књиге је посвећено Саборима који се одржавају у оквиру наше Епархије. Посебно поглавље је одређено за рад инфо-службе и издавачке делатности у оквиру ког су побројана сва издања, међу којима има светоотачке литературе, богословских дела, богослужбених књига, молитвеника и брошура. На крају књиге дата је реч сликама да оне говоре о животу епархије, о њеном исповедничком духу и љубави као плоду живота у Истини.

Ова књига је плод марљивог рада читавог тима људи, монаха и мирјана, и свакако завређује да се нађе у свакој кућној библиотеци. Куповином књиге помаже се издавачкој делатности наше Епархије у даљем штампању квалитетних књига.

Књигу можете купити на штандовима наших катакомби, наручити преко телефона: 064 – 595 00 62 у периоду од 9.оо до 13.оо часова, или путем електронске поште на мејл: euomagacin@gmail.com.

Поручена издања биће послата брзом поштом на жељену адресу.

Цена: 6000,00 дин. + ПТТ трошкови

Протосинђел Дамјан (Ковачевић)