Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Празници / Свети мученик Јован Владимир

Свети мученик Јован Владимир

Print Friendly, PDF & Email

{gall width=180 height=136}slicice/jovan-vladimir.jpg{/gall}На данашњи дан Православна Црква молитвено прославља дивнога међу Светима, Светог краља Јована Владимира.

Беше од рода кнежевског из Захумља. Деда му се зваше Хвалимир и отац Петрислав. Као владар мудар, милостив, кротак, девствен и храбар.

Усрдно се Богу мољаше и драговољно цркве зидаше и помагаше. Али имађаше тешке борбе и изнутра и споља, изнутра са јеретицима и богумилима, а споља са завојевачима: царем Самуилом и царем Василијем.

Самуило га преваром зароби и баци у тамнцу. Када тамноваше јави му се ангел Божији и предсказа му, да ће скоро бити ослобођен из тамнице, али ипак да ће мученички скончати.

Познавши га боље, Самуило га заволи и даде му своју кћер Косару за жену. Када умре Самуил, зацари се његов син Радомир.

Но двојуродни брат Радомиров, Владислав, уби Радомира, па онда дозва на превару Владимира те и овога посече, 1015. год. Мошти овога Светог Краља мученика почивају нетљене у његовом манастиру код Елбасана, и на њима се кроз векове дешаваху, и дан данашњи дешавају се многа чудеса.

Године 1925. подигнута је црква овоме крунисаном Мученику код манастира светог Наума, као Ктитору овога славног манастира.

 

Тропар, глас 4.

Крст светли који ти се јавио са небеса, свима си проповедао, просветивши светло народе, Владимире славни, украсивши се, обливен крвљу твојом, удостојио си се почасти Небеских, предстојећи Светој Тројици: Зато се са слободом моли да нас спасе.

Кондак, гл. 8.

Као непроцењива ризница и извор који људима недуге лечи и нама се подаде тело твоје свештено, које болестима разним даје исцељење и благодат Божанску онима који му прилазе, да ти кличу: Радуј се, кнеже Владимире!