Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Васкрс у Љуљацима

Васкрс у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

„Пасха, Господња Пасха! Господ нас је својим Васкрсењем од смрти привео животу. И гле, ово Васкрсење анђели певају на небесима, видевши у лицу Господа Искупитеља светлост уготовљене славе обожене људске природе, у коју ће се, силом Његовог Васкрсења, обући сви они који истински верују у Њега и који му се из све душе прилепљују.

Слава, Господе, преславном Васкрсењу Твоме! Анђели певају и радују се са нама, предвиђајући испуњење свога хора. И нас Господе удостој да Те васкрслог славимо чистим срцем, видећи у Твоме Васкрсењу прекид трулежности која нас је изједала, сејање новог пресветлог живота и зрак будуће вечне славе, у коју си Ти као претеча већ ушао Васкрсењем нас ради.

Не само људски, него ни анђелски језик није у стању да објасни неизрециву милост Твоју према нама, преславно васкрсли Господе!“ Свети Теофан Затворник.

„Ходите, узмите светлост од незалазне Светлости и прославите Христа Васкрслог из мртвих – Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών“

Васкрсење Христово је најрадоснији и највећи празник, када је Господ Исус Христос после Свога распећа, смрти на крсту и погребења, трећега дана васкрсао из гроба. Тај празник над празницима је почео овим дивним стиховима.

У манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима, тачно у поноћ почела је Васкршња јутарња служба. Литија око Цркве праћена је певањем стихира: „Воскресение Твоје, Христе Спасе, ангели појут на небесјех, и нас на земљи сподоби чистим сердцем Тебје славити“.

Васкршњу Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, уз саслуживање свештеномонаха, и свештенођакона Епархије.

Протосинђел Варнава је прочитао Васкршњу посланицу Епископа Артемија: „После свога славног Васкрсења Господ се током четрдесет дана јављао многим и разним лицима. Најпре женама Мироносицама, па својим Ученицима, па апостолу Томи, па скупу од 500 браће и многим другима, сведочећи и показујући истинитост свог Васкрсења. Та јављања и сведочења није у људима стварало „веру“ него „ЗНАЊЕ“ да је Господ васкрсао. Само се тим опитним знањем и може објаснити да су многи од тих сведока, а посебно свети Апостоли, и касније свети Мученици и Новомученици све до наших дана, своју веру и своју проповед о васкрслом Господу потврђивали својом крвљу и својим животима“.

Епископ Артемије је извршио чин благосиљања јаја и сира. Јаје је симбол обнављања, оживљавања. Обојено у црвено оно симболизује наше препорађање крвљу Господа Исуса Христа.

Овај обичај настао када је Света Марија Магдалина отпутовала у Рим и изашла пред ћесара Тиберија, и предајући му црвено обојено јаје, и поздравила га речима: „Христос Воскресе“! У исто време оптужила ћесару Пилата за његову неправедну осуду Господа Исуса Христа.

Њену тужбу ћесар је примио, и Пилата преместио из Јерусалима у Галију, где је овај неправедни судија у немилости царској и у тешкој болести скончао.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ-ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!