Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 16. по Духовдану у манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД)

Недеља 16. по Духовдану у манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД)

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 16. по Духовдану, 3/16. септембра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД). Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: протосинђел Бенедикт (Прерадовић), протосинђел Дамјан (Ковачевић), протојереј Стефан (Икономовски) и јерођакон Дионисије (Морачанин). Литургији је присуствовало око 40 верника.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је поучио своју паству шта је порука јеванђелске приче о талантима:

„Та обична прича, рекло би се из живота, говори и о свима нама, браћо и сестре. Господ никога на свет није послао без својих дарова, свакоме према његовој моћи као што и каже Свето Писмо.

Сваки талант, свака способност човека јесте дар Божији. И све што човек има: и живот и очи и уши и руке и ноге, све су то таланти Божији које је Бог дао људима да са њима раде и зарађују Живот Вечни. А ми када дођемо на суд пред Господа као ове верне слуге, Господ неће тражити од нас оно што није могуће, него ће тражити само да л` смо показали труд и ревност у вршењу и раду са тим талантима које смо добили. А сваки човек има чиме да заради Живот Вечни. Неко својом мудрошћу, неко својом добротом, неко другим светим врлинама које се налазе набројане у Светоме Писму и заповестима Божијим.

Тако да, Господ и од нас, браћо и сестре, неће тражити немогуће, али ће нас питати шта смо урадили са Његовим даровима које нам је Он дао? Да ли смо их користили на добро, или смо их користили на зло? Од тога зависи наша вечност, наша будућност.

Нека Господ нама свима дарује снаге, који смо примили дарове Божије, да их умножимо да се са њима трудимо и радимо како би и ми од Господа добили и чули ове дивне речи: „Добро слуго, верни и добри, уђи у радост Господара свога.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.