Почетна / ЧЛАНЦИ / Писма читалаца / Мина К: Алоха, Алоха Атанасије!

Мина К: Алоха, Алоха Атанасије!

Print Friendly, PDF & Email

Из манастира Тврдоша освануло је писмо на сајту СПЦ. Ко би га други писао него сива еминенција Цркве, умировљени Епископ Атанасије Јевтић.

Занимљива је репутација манастира Тврдош. Пре само годину дана, игуман манастира Тврдош отац Сава Мирић, члан управног одбора фирме Агрокоп, био је на одмору на Хавајима. Он је са Хаваја послао писмо Премијеру Џомбићу тражећи од њега да Пореска управа Репубиле Српске одблокира рачун фирми „Агрокоп“.

Игуман Сава је поздравио на крају писма Премијера Џомбића традиционалним Хавајским поздравом „Алоха, алоха“.

Сива еминенција Цркве Атанасије Јевтић, која се толико позива на своју „честитост“ и „поштење“, дозволила је да се у његовом манастиру и Епархији које се одрекао, догађају чудне и несвакидашње ствари. Како један такав „правдољубац“ који за свакога има пресуду осим за своје окружење, заборавља да народ има очи да види, и уши да чује.

Тако смо и видели и чули да је Влада РС од 2008. до 2010. године поклонила Епархији милион КМ за обнову цркава у Гацку и Мостару. Од устоличења владике Григорија 1999. године, Епархија је у Требињу оснивала фирме и куповала акције у другим предузећима, бавила се хотелијерством, пољопривредом и производњом вина. Фирме у којима Епархија има власничке уделе задужене су 6,6 милиона КМ, од чега се нешто више од 3,7 милиона КМ односи на повољне дугорочне кредите које им је дала Инвестиционо-развојна банка 2008. и 2009. године.

Манастир Тврдош има власничке уделе у пољопривредним предузећима „Попово поље“ (24,6%) и „Агрокопу“ (26%). „Платани ДВ“, „Попово поље“ и „Агрокоп“ су прошлу годину завршили са губитком, док су Подруми манастира Тврдош пословали позитивно. Укупне обавезе ових пет фирми су више од 12 милиона КМ.

Епархија је предузећа почела задуживати пре нешто више од пет година. Данас су најзадуженији „Платани“ са три милиона КМ. Ово предузеће је у јуну 2006. добило два кредита од Хипо Алпе Адриа банке Бањалука, од 1,1 милион КМ. За ове кредите Епархија је заложила 436 квадратних метара зграде Хотела „Платани“. „Платани ДВ“ су потом узели још три кредита, од којих су два од ИРБ-а РС од 2,4 милиона КМ. Први кредит ИРБ-а добили су у октобру 2008, а други средином јула наредне године. Под хипотеку је поново стављена зграда хотела, али и пословно-стамбени простор у власништву Епархије у Улици Десанке Максимовић.

Духовно чадо Атанасија Јевтића Владика Григорије, био је члан Синода у време када се одлучивало о задужењу епархије у Херцеговини и о стављању њене имовине под хипотеку. Теоретичари религије кажу да никад раније нису чули да се неки манастир па и Епархија бави сличним пословима. Бивши директор требињског „Агрокопа“ Ристо Дробњак оптужио је прошле године игумана Саву следећим речима „Сава Мирић је највећи кривац за посртање «Агрокопа». Своју вољу да влада предузећем покушао је да проводи тако што ме је више пута уцјењивао. Не могу да га назовем игуманом, јер је у више наврата према мени био бруталан и јер сматрам да ако разговарамо о бизнису, причамо о бизнисмену, а не о калуђеру“.

Да не помињемо остале промашаје у Епархији захумско-херцеговачкој, јер „Сива еминенција“ и „велики духовни ауторитет“ (познат по духовним посрнућима своје духовне деце) не види брвно у свом оку, али и те како види и вади труње из очију „браће своје“. У Апостолским правилима јасно пише да се црквена лица не могу бавити световним пословима, и да им за такве ствари следи одлучење:

„Правило 81.
Рекли смо да Eпископ или презвитер не треба да се даје на јавне управе, него да се бави само црквеним потребама. Нека се дакле склони, или да тога не чини, или нека буде свргнут, јер по заповеди Господњој: „нико не може два господара служити“ (Мат 6,24). (Ап 6,20,83; 4. вас 3,7; 7. вас 10; Картаг 16; Прводр 11)“.

Зна се да Атанасије Јевтић веома добро зна шта се дешава у манастиру Тврдош, и шта раде његова духовна деца, Епископ Григорије као и гуман Сава Мирић. Када би држава направила комисију и послала је да обиђе све Епархије, поставља се питање шта би се све пронашло. Када би се овај „правдољубац“ држао Светих Канона, и он и његова духовна чада одавно би били одлучени из Цркве. Сива еминенција је свој ауторитет наметнула свима у СПЦ, па многи страхују од његовог бахатог понашања, и гледају да му се не замере.

Али да се вратимо изливу „братске љубави“ према Владици Артемију. Владика Атанасије има добро искуство како водити некога на Голеш планину, па тако мисли да сви морају знати његове методе. Овим текстом, као и многим другима пензионер је тај који покушава да смути народ. Како неко ко се одрекао своје Епархије, неко ко ћути на криминалне радње које се дешавају у истој, неко ко има најмање права да се јавља, он има сва права? Да ли је Владика Атанасије Јевтић Патријарх СПЦ, и која је његова улога у Цркви? Може ли то верни народ да сазна?

Јер колико је свима познато, неко ко је у пензији требало би да своје пензионерске дане проводи у молитви, и бдењима, а никако да изиграва улогу судије или инквизитора. Владика Атанасије оптужује Владику Артемија за неке тобожње финансијске малверзације, а од нас покушава да сакрије какве се малверзације дешавају у манастиру, у ком би он требао да остатак свога живота посвети покајању.

Надам се да ће град Требиње да изведе на чистац све криминалне радње које долазе из Тврдоша. Такође би пензионисани пропали Владика могао да објасни како некоме може бити суђено и пресуђено, без права на одбрану и позива на те исте судове? Један од бисера пропалог Владике је и овај: „Црква није имала, и нема, начина да га судски приведе“. Да, Црква није имала начина ни да приведе игумана Саву, или је можда имала? Црква жмури на малверзације Јована Вранишковског, Црква жмури на дешавања везана за Владику Пахомија, Црква многе ствари које саблажњавају народ, гура под тепих.

Пензионер је заборавио да је време „друга Тита“ прошло, и да народ тачно зна шта се дешава у Цркви. О, какве би било саблазни када би народ јавно разобличио поједине Епископе. Те недодирљиве језуитске слуге које можемо само да гледамо на Тв-у у скупоценим дворима и лимузинама.

Две године слушамо о тобожњим финансијским малверзацијама у Епархији рашко-призренској, две године нема доказа за то! Две године пропали Владика обмањује јавност и народ и покушава да нам каже „како је он ослободио Епархију рашко-призренску“ од „страшних“ Артемија и Симеона. И још назива Владику Артемија „папа“, када се зна да је он „папа“ у СПЦ-у. Ауторитет који се намеће, који хвата на буку и дреку, и који користи туђе слабости да би се њима хранио.

Називајући верујуће људе „одметницима“ Атанасије Јевтић одбацује и сваку помисао да у њему постоји имало Хришћанске љубави а камоли да је „ученик Христов“. Мртва вера, признавање Христа једино невољним интелектуалним убеђењем, може бити и ствар демона! Таква вера служи том „вернику“ само за још већу осуду на суду Христовом, каже Свети Игњатије Брјанчанинов.

Код пропалог Епископа видимо празне речи, али дела нигде нема. Сви се сећамо како је дошао у Епархију рашко-призренску под покровом „брата миротворца“, не би ли урадио ово што и јесте, прогнао свога „брата“. И ко сада треба да се каје, прогонитељ или гоњеник?

Политика коју спороводи Атанасије Јевтић, неодољиво подсећа на ону коју су водили Фарисеји. И они су гонили Христа, и они су му судили, и они су викали „Распни га, распни га“. Хвалисање пропалог Епископа довело је дотле да га мудраци презиру, ситне душе му се диве, а он је постао роб своје сујете. Каже он како је у Епархији рашко-призренској постављен нови Архијереј. Он веома добро зна да се поред живог Архијереја не поставља други, осим ако тај исти није пао у јерес или блуд. Да ли су сви наши Архијереји достојни свога положаја, оставићемо времену да донесе коначни суд. Јер нема ништа тајно што неће бити јавно.

Уколико пропали Епископ покаже сам својим примером „Хришћанско покајање“, онда може да се нада да ће то да покажу и они које он позива на исто. „Alteri semper ignoscito, tibi nunquam“. Другоме увек праштај, себи никада!

Пошто се Атанасије вечито позива на Каноне, док их с друге стране „качи мачку о реп“, нека нама он каже по којим то Канонима један умировљеник може бити гласноговорник Српске Православне Цркве? Он је своју Епархију оставио због своје телесне немоћи, али није презао да ровари по другим Епархијама, и наноси штету где год оде.

Нека нам каже умировљеник због чега се не осврће на финасијске малверзације у својој умировљеној Епархији, и манастиру у коме по некада обитава (када нема посла да разбија неку Епархију).

Нека нам каже шта би радио да је отац Симеон Виловски био на Хавајима као његов игуман Сава, да ли би му то летовање опростио?

Нека каже својој братији из Тврдоша да се монаси не баве световним стварима јер то Канони забрањују.

Нека каже шта се ради у „Платанима“, какве се ствари тамо дешавају.

Нека каже која естрадна звезда је била редован гост „Платана“?

Нека каже како послује „Агрокоп“, нека каже колико је „фирма“ Епархија Захумско-херцеговачка дужна, и шта је све у власништву исте.

Нека каже… или ће народ да каже!

Атанасије Јевтић добро зна да је његов син Владика Григорије за сумњиве кредитне аранжмане са банкама у залог ставио црквену имовину, па и саме храмове, попут оног у Требињу. Па где то има, осим у Требињу? Шта би се десило да је исто то учинио Владика Артемије? Не сумњајте да би већ био распет на сред Грачанице.

Ево само малог подсећања из часописа Журнал: „Према документима којима располаже „Журнал“, кредитна оптерећења епархије Захумско – херцеговачке у овом тренутку износе више од 5,7 милиона марака. Према овим документима, Григорије је код Хипо банке подигао неколико кредита – 27.06.2006. године узео је 250 хиљада КМ (рок отплате 10 година), а потом још 600 хиљада КМ (рок отплате 10 година). Октобра 2007. године од Хипо банке је позајмио 2.507.684 КМ, а кредит је требало да врати за двије године, што се није десило. У октобру 2008. године од Хипо банке узима још 1.200.000 КМ, са роком отплате од 11 година и 3 мјесеца, а у јулу 2009. године у Фолкс банци подиже кредит од 1.200.000 КМ. Да би обезбиједио ове кредите, владика Григорије је заложио хотеле „Платани“ и „Платани 1“, који нису били црквена имовина све док их Божидар Вучуревић „даровним уговором“ није поклонио епархији, као да су му ђедовина. Под хипотеком су и бројне куће и хектари земљишта који припадају СПЦ-у, као и Спомен капела (површине 238 квадрата), али и „мјесни простор II Херцеговачка грачаница са парком“ од 15.640 м2. Још раније је Григорије под хипотеку ставио цркву Светог Архангела Гаврила, у насељу Хрупјела у Требињу, када је од Балкан инвестмент банке дигао кредит од 350 хиљада марака. Не буду ли се кредити враћали, црквена имовина иде на добош“.

Шта би за крај могао да поручим Фарисеју Атанасију осим Алоха, Алоха Атанасије!

Истина је да ја Хаваје нећу никада видети, као и већина смртника, док твоји игумани путују светом.

Реши прво гомилу проблема у својој кући, па онда се огласи негде у јавности.

Али немој о Владици Артемију, „Агрокоп“ је много битнији!

Мина Кондоглу