Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Антипасха – Томина недеља у Љуљацима

Антипасха – Томина недеља у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Прва недеља по Васкрсу назива се Антипасха или Томина недеља. Антипасха у преводу са Грчког значи „уместо Пасхе“, тј. тог дана се савршава празнична служба исто тако торжествена као и на сам најсветији дан Пасхе Христове. Друкчије се она назива Томином недељом, у спомен другог јављања васкрслог Христа својим ученицима, који су га видели васкрслог и непосредно након Васкрсења, сви осим Томе.

Неверовање Томино у речи осталих ученика видевших Христа васкрслога, било је повод овог другог јављања Христовог Његовим ученицима након Васкрсења. Том приликом је Тома метнуо своју руку у ране Христове, како би се уверио да то није нека утвара или привиђење, већ Сам васкрсли Господ. Тада је Свети апостол Тома изговорио своје чувене речи: „Господ мој и Бог мој!“ у знак непоколебивог веровања у васкрслог Христа Богочовека. По црквеној традицији Пасха се празновала читаве Светле седмице као један дан, тако да је из тог разлога Томина недеља названа Антипасхом или Недељом обновљења, тј. обнављања празновања, тј. понављања празника Пасхе, у богослужбеном смислу.

На овај Свети дан Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Артемије, служио је Свету архијерејску Литургију у храму љуљачке обитељи уз саслуживање клирика из реда братства овога манастира, као и осталих клирика наше Епархије у егзилу. Као и иначе љуљачки храм је био пун, иако је у читавој нашој посткомунистичкој земљи тог дана упражњавана традиција празновања 1. маја као Дана рада, на жалост и као остатак вишедеценијског утицаја комунистичке идеологије.

Иако је ситуација у Цркви драматична, једини излаз и једини начин ослобађања од духовних и културних стега некадашњег тоталитарног и безбожног режима (који се нажалост није никада окончао) у нашој земљи јесте суштинско оцрквљење нашег народа и повратак вери отачкој. Упркос многим искушењима која се на путу оваквог враћања нашег народа појављују, верујемо Господу и Богу нашем да ће се тај процес суштинског враћања Цркви и Православљу у нашем народу ипак остварити у што скоријем року. То све позвани смо сви ми да испунимо укрепљивани вером у распетога, али и васкрслога Христа, следећи узак пут који нам својом дубоком вером пропућује наш епархијски, канонски архијереј Артемије.

У прилогу доносимо његову надахнуту беседу на тему поменутог празника.

Инфо служба