Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Ђурђиц у манастиру Светог Николаја у Лозници

Ђурђиц у манастиру Светог Николаја у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Празник Обновљења храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц Света Црква обележава 3/16. новембра. Овај празник многи Срби прослављају као своју Крсну славу. Свечар Светог великомученика Георгија је и Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај. Поводом своје Крсне славе Владика Николај је у манастиру Светог Николаја у Лозници служио Свету Архијерејску Литургију уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа липљанског и ужичког Г.Г. Ксенофонта, протосинђела Висариона (Шуловића), протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Иринеја (Ристића), протосинђела Софронија ( Ердељана ), јереја Игора Данчетовића, јереја Игора Матијевића, јереја Добрице Чакаревића, јерођакона Георгија (Радојичића) и ђакона Зорана Крстића . Овом Литургијском сабрању присуствовало је око 150 светосаваца.

Након Свете Литургије обављен је чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог великомученика Георгија принели Владика Николај и други свечари Светог Георгија.

Верном народу се архипастирском беседом обратио Владика Ксенофонт. Владика је најпре говорио о подвизима и врлинама Светог великомученика Георгија а потом је поучио верни народ:

„Поучени, дакле, примјером, страдањем и мученичком смрћу Светог Георгија који је све давао за Христа, а Христа није дао ни за шта, него се храбро супротставио безумном и безбожном, паганском цару Диоклецијану и живот свој дао на мучење, на муке, на страшна страдања, на крају и душу своју положио за оно у шта је вјеровао. И ми треба да слиједимо примјеру светитеља Божијих, Светог великомученика победоносца Георгија и осталих светитеља Божијих којима је свима заједничка била једна ствар – у Христа вјеровати, Христову вјеру исповједати и бити спреман у свако вријеме и свако доба чак и живот свој дати за Христа. Томе треба да се поучавамо и у наше данашње дане када је све дозвољено, све релативно, све либерално и када немамо правих вриједности. Са свих страна нас запљускују разноразним пролазним и овоземаљским и нетрајним и трулежним вриједностима, а једино је Христос исти и јуче и данас и сутра и биће исти у све вјекове. И Христос и сви они светитељи Божији који су Њему служили, коју су у Њега вјеровали, који су Његову вјеру исповједали и који су и свој живот за Њега дали.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба