[*]"/>
Почетна / ЕПАРХИЈА / Часопис "Свети Кнез Лазар" / Избор Текстова / Епископ Артемије: Опасности независног Косова[*]

Епископ Артемије: Опасности независног Косова[*]

Print Friendly, PDF & Email

Извор: Часопис „Свети Кнез Лазар“, година 2006, број 1-4 (53-56), стр. 163-165

Поштоване даме и господо,

Ја нисам непознат овом граду и овој институцији.

Много пута сам долазио у последљих 8-9 година, увек у мисији мира и толеранцијс. Последља Наша посета Вашингтону била је пре 15 месеци. Тада смо говорили о небивалом погрому Хришћана и хришћанских вредности на Косову и Метохији извршеном 17. марта 2004. г. од стране албанских терориста.

Данас смо овде да ситуацију на КиМ прикажемо у светлу предстојећих преговора о будућем статусу КиМ, који ових дана треба да започну.

Знамо да је проблем КиМ велики. Знамо да се он мора решавати и решити преговорима заинтересованих страна – Београда и Приштине, односно између Срба хришћана и Албанаца муслимана. Ми смо спремни да сарађујемо у изналажељу праведног решења које би омогућило да КиМ буде место за слободан, безбедан, миран и напрсдан живот за све његове житеље, без обзира на националност и веру, у склопу већ демократске, европске државе СЦГ.

За сада КиМ је далеко од таквог идеала. Зашто? Из простог разлога што на КиМ већ више од шест година буја тероризам и насиље муслимана над хришћанима, и то под протекторатом УН-а, у присуству НАТО снага (КФОР-а) и УНМИК администрације.

На Косову се одиграва завршна драма уништења једног старог хришћанског и европског народа и његове културе, која је ту грађена и негована преко 800 година. Шга учинити да се тај процес заустави, да преговори крену и донесу жељене резултате?

Господо, сложићете се са мном да је тероризам данас највећа опасност свету. У новије време Америка је то уочила, схватила и осетила. Зато је и подигла барјак и повела одлучну борбу против тероризма у ма каквом виду и ма где сс он појавио.

Зашто се Америка тако одлучно бори против тероризма? Зато што тероризам прети да уништи Америку и све оне вредности на којима демократски свет почива, и које дају смисао и вредност демократском све гу, посебно Америци, a то је, пре свега, њен хришћански идентитег.

Тероризам постоји и делује на Косову у лицу екстремних, џихадски настројених елемената косовских Албанаца. Жртве тог тероризма су у првом реду Срби хришћани, а онда и остали неалбанци.

Ми се са тим тероризмом не боримо, ми тај терор трпимо и подносимо. А зашто се не боримо против гог тероризма? Из простог разлога јер се он врши под покровитељством и у присуству међународне заједнице, која се прави да га не примећује. Сваки наш праведни отпор био би схваћен погрешно.

To траје шест и по година. Последице тога су ужасне и јасно видљиве. О томе сам толико пута овде говорио и сведочио. О томе су говорили и сведочили многи међународни чиниоци:

– Хјуман рајтс воч

– Омбудсман Марек Новицки

– Кај Ејде у свом извештају ГС УН-а

– Thomas Gambill, бивши шеф безбедности у ОЕБС-у на Косову (Гњилане од 1999-2004.) у свом најновијем интервјуу датом 27.09.2005 CNS-y

– И многи други

Кулминација џихадског терора на Косову десила се 17. марта 2004. Последице су познате.

Страшније и од тог мартовског погрома је чињеница да међународна заједница уместо да после тога крене у сузбијање терора и терориста, додељује им награду: преносе се овлашћења СПГС на Косову, на привремене, једнонационалне албанске институције и испуњавају сс cвe њихове екстремне жсље. А као врхунац тог толерантног односа међународне заједнице према терористима, показује се спремност да им се на поклон дарује – независно Косово.

Зашто све то и тако, питање је на које ће историја тражити одговор од међународне заједнице a пpe свега од Америке, која слови за главног носиоца борбе против тероризма свуда у свету, сем на Косову.

Желим да упозорим. Припремањем независности за Косово и несвесно се ствара база ратоборног џихада и терора у срцу Европе, који ће угрозити демократске вредности Европе, па и саме Америке.

Са Косова (уколико Албанцима поклоните независност) кренуће БЕЛА АЛ КАИДА, која ћe бити опаснија и перфиднија од оне Бин Ладенове, јер ћe је бити теже открити и идентификовати.

И још нешто. Створите ли независно Косово као „наметнуто решење“, завладаће у читавом региону хаотично стање, и упутићете сигнал многим екстремним групама у свету да се злочин и тероризам исплати, јер се помоћу њих могу постићи жељени политички циљеви.

Размислимо о томе док не буде касно.

Хвала на пажњи.

Епископ рашко-призренски и
косовско-метохијски

+ АРТЕМИЈЕ

 

_______________________
[*] Сведочење изговорено на једном од форума организовапих новодом посете епископа Артемија Вашинггону, фебруара 2006.