Почетна / ЕПИСКОП АРТЕМИЈЕ / Обраћања, Текстови / Епископ Артемије: Отворено писмо Митрополиту Амфилохију

Епископ Артемије: Отворено писмо Митрополиту Амфилохију

Print Friendly, PDF & Email

Јуна 21. ове 2010. године на сајту ЕРП објављено је „Обавештење поводом одлуке Мјестобљуститеља Епархије у вези одбеглих монаха манастира Св. Архангела“ као допуна ранијим вестима по питању монаштва које напушта своје манастире.

У наставку Вам достављамо ОТВОРЕНО ПИСМО које је 26. јуна било достављено Инфо-служби СПЦ да га, истине ради, објави на своме сајту. Будући да то није учињено, Ми доње Отворено писмо достављамо вама са молбом да га објавите.

ОТВРЕНО ПИСМО МИТРОПОЛИТУ АМФИЛОХИЈУ

АДМИНИСТРАТОРУ ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ

Иако прогнани са Косова и Метохије, Ми не престајемо мислити на Косово и Метохију, молити се за Косово и Метохију, пратити збивања на Косову и Метохији. То не значи да се мешамо или да се желимо мешати у власт и управљање ЕРП Вас, сада као надлежног Епископа. Ипак, не можемо мирно и незаинтересовано гледати и слушати шта се догађа са Нашом духовном децом коју смо деценијама „с муком рађали“ и одгајали  – монаштвом из манастира донедавно Наше ЕРП.  

Казне (забране чинодејства, ускраћивање причешћа), претње црквеним судом и још тежим казнама, вређања и клеветања од стране Вас и многих других (па и њихове духовне браће), због наводне њихове кривице – самовољног напуштања манастира, рушења канонског црквеног поретка и тд. је, најблаже речено, неосновано. Ви, и не само Ви, врло добро знате, зашто су то они учинили. Сигурно не из неког хира или што су непослушни МАЈЦИ Цркви, већ зато што сте Ви, и још неки са Вама, начином решавања Нашег (монтираног) случаја већ нарушили и разрушили сваки канонски и црквени поредак, унели пометњу и раздор у монаштво, свештенство и верни народ, не само на Косову и Метохији, него у целој СПЦ како у отаџбини, тако и у дијаспори, па сада тражите да монаси поштују тај канонски беспоредак као црквени поредак. С којим правом? Они су, као верна чеда СПЦ, редовним путем, са разумним образложењем, писмено од Вас, као надлежног Епископа (доказ да Вас признају и да поштују црквени поредак) затражили канонски отпуст за неку од Епархија наше СПЦ (опет доказ да поштују црквено-канонски поредак). Ви им то право ускраћујете, и претите судом и казном.

Да ли заиста мислите да ћете таквим начином повратити мир и црквени поредак у ЕРП-ој и у нашем народу на Косову и Метохији? Да ћете принудом и присилом укрепити свој ауторитет?  Не чинили Вам се да ћете тиме још већу духовну штету нанети управо СПЦ? Размислите о томе пре него што учините још који погрешан корак. Још није касно да се ситуација реши мирним путем. О томе смо својевремено и усмено разговарали.

Забринут
Умировљени Епископ рашко-призренски
и косовско-метохијски
+АРТЕМИЈЕ